Sunday, August 29, 2010

Gotland Kalkriket - St:Olofsholm och Kyllaj










Landet i nordost, mellan Fårösund och Slite Kallas för Kalkriket. Här har kalkbrsom var helt folktomma tillhörde de starkaste naturupplevelserna på Gotland. Brytning och bränning pågått sedan 1500-talet.

Här vandrade vi (dvs körde) sista dagen på Gotland.

Både Kyllaj med underbara rauker runt Strandriddaregården (4 nedersta bilder) där Linné övernattade och St:Olofsholm näset mellan Aurskallsviken och Hideviken blev våra favoriter i denna del av Gotland.

När man kör på de gotländska vägarna ser man ofta milstolpar i sten. De första sattes under drottning Kristinas tid. Redan på den tiden fanns samma problem som nu med taxibilar från Arlanda. Kuskar tog olika betalt för samma sträcka. De olika priserna skyldes på avstånd som varierade starkt, trots samma sträcka. Drottning Kristina skrev då i en förordning att vägarna på Gotland skall mätas med snören så att alla mil blir lika långa och skall 6 tusen famnar göra en mil och vid var mil uppsättes vissa stenar och kännemärken den resande man till rättelse...
6 tusen famnar motsvarar 10 688 meter. Jag undrar om det var början till den nuvarande svenska milen?
I en senare förordning fastställde man milstoloarnas placering och utformning. Till stenhuggeriernas glädje skulle de finnas vid varje hel-, halv- och fjärdedelsmil.Man fastställde att allmänna vägar skulle vara 10 alnar (6 meter) breda.
Man säger att alla vägar leder till Rom. På Gotland leder alla vägar ifrån Systembolaget. Jag är nog först med den resonemangen som grundar sig att sk nollstolpe finns vid Stora torget, nu inmurad i Systembolaget.
På bilden nederst på sidan står det 4 mil - således är det ca. 45 km till Systembolaget i Visby...
Förutom milstenar och väghållningsstenar med inristat namn av den ansvarige för vägsträckan står lite varstans stora, ca. 120 cm höga stenkors där korsets armar sammanfogas av "stenhjul". Ofta var de en typ av varningsmärken, typ här hände något hemskt. Därför stannade jag aldrig vid de utan körde vidare.

Bra sajt som jag upptäckte efter min Gotlands resa:
www.guteinfo.com