Med tjänaren tänder man de övriga ljusen, av Sergey Zoruk |
Chanukas första och sista dag är alltid de mest "spännande" för mig.
Chanuka ljusstake skall tas fram, rengöras. Att tända första ljus, det första är lika högtydligt såsom när man kommer till den sista dagen då alla 8 ljusen tänds.
Chanuka infaller nästan alltid under december månad men det här året är första Chanukadagen den 27 november.
Chanuka firas till minnet av att den judiska armén lyckades besegra syrierna år 165 f. Kr. och återerövra Jerusalem och templet.
Enligt en legend sökte soldaterna efter helig olja när de kom in i templet. De fann bara tillräckligt mycket olja för en dag. Man använde oljan i en ljusstake, men som ett mirakel räckte oljan i åtta dagar. Det är därför som Chanuka pågår i just åtta dagar.
Under Chanuka tänder man ett ljus i Chanukastaken varje kväll. Chanukastaken är en åttaarmad ljusstake som har plats för ett nionde ljus, som kallas tjänaren. Med detta tänder man de övriga ljusen. Chanuka är ljusets fest. Man spelar spel, sjunger och ger varandra små gåvor.
Chanuka-gelt
På Chanuka är det tradition att ge alla barn Chanuka-gelt (Chanuka-pengar). Denna fina sedvänja ökar naturligtvis barnens glädje och feststämning.
Recept på latkes (potatisplättar)
Eftersom oljan spelar en så väsentlig roll i historien om Chanuka, brukar man servera mat som stekts i olja. Latkes är bland de mest populära Chanuka-rätterna och här får Ni ett recept på goda latkes!
5 stora, råa, skalade potatisar
1 stor lök
4 ägg
1 dl matze-mjöl
1 tsk salt
1 krm peppar
i dl olja till stekning
Riv potatis och lök fint. Rör i äggen, tillsätt sedan matzemjölet och rör om väl. Hetta upp oljan i en stekpanna och klicka i smeten matskedsvis. När ”plättarna” är vackert gulbruna vänder man dem och steker den andra sidan.
Serveras med lax och kaviar eller med socker eller äpplemos.
Drejdeln, eller sevivon på hebreiska, är en fyrsidig snurra. På varje sida står en hebreisk bokstav: nun, gimel, he och shin. Bokstäverna står för meningen NESS GADOL HAJA SHAM, d.v.s. ”ett stor under hände där”. Man brukar använda dreideln till att spela ett roligt Chanuka-spel.
נ (Nun), ג (Gimel), ה (Hei), ש (Shin)
Varje deltagare lägger russin, nötter eller karameller i en pott. Sedan snurar man dreideln i tur och ordning. Beroende på den bokstav som kommer upp sker en av följande saker: NUN (nichts på jiddisch): man vinner inget och förlorar inget. GIMMEL (gants): man vinner hela potten. HE (halb): man vinner halva potten. SHIN (shtellen): man måste satsa på nytt i potten.
Varifrån kommer drejdeln?
Syrierna bestämde att det var ett brott att studera och undervisa Toran och belagde det med dödsstraff eller fängelse. Men barnen trotsade lagen och studerade i hemlighet och när någon syrisk patrull närmade sig, låtsades barnen att de bara spelade med drejdeln!