Monday, October 21, 2013

Tre änkor om min far Misza Wasserman Wróblewski i Dagens Nyheter, 14 april 1993



Michal (Misza) Wroblewski föddes i Pinsk, då tillhörande Ryss­land. I hans föräldrahem talade man två språk: ryska och jiddisch. Han kom i kontakt med polskan efter första världskriget när Pinsk inför­livades med Polen. Miszas mor var läkare, fadern lärare. När Misza var 12 år gammal dog modern och efterlämnade maken med tre små barn: en son och två döttrar.
Efter studentexamen i humanistiska läroverket i Pinsk flyttade Misza till Warszawa. Där träffade han Dr Janusz Korczak, en av Polens främ­ste pedagoger och föreståndare för ett hem för föräldralösa barn. Misza blev anställd som fritidspedagog. I utbyte för mat och logi var han förpliktad till fyra timmars arbete. Resten av tiden ägnade han åt egna studier. Kontakten med Dr Janusz Korczak, banbrytare inom den mo­derna pedagogiken, hade ett stort inflytande på den unge studenten och påverkade hela hans liv.
I november 1940 tvingade nazisterna alla judar i Warszawa att flytta in i gettot, alltså även J. Korczak med hans barnhem. Dit följde också Misza.

Den 5 augusti 1942 medan Misza med en grupp fd elever arbetade utanför gettots murar rensade nazisterna barnhemmet Dom Sierot i Warszawa och deporterade alla 239 barn med J. Korczak och övrig personal till förintelselägret i Tre­blinka. På så sätt räddades Misza den här gången undan Förintelsen.

I januari 1943 fick Misza falska identitetshandlingar och lämnade gettot. Han begav sig till Lwow, som ockuperats av nazisterna, och där­ifrån till Kiev. Där arbetade han som byggarbetare.
När Kiev befriades av sovjetiska armen blev Misza på sätt och viss räddad. Han tog omedelbart värvning i Röda Armen och flyttades därefter till den då i Sovjetunionen nybildade polska armén. Han deltog i kriget och strider hela vägen fram till Berlin. Han var en av de första som i spetsen för ett polskt förband beträdde den befriade polska mar­ken, bl.a. i Warszawa.

Efter krigets slut i maj 1945 återvände Misza till Warszawa och förenades med sin hustru och sin son. Han förblev i det militära och tjänstgjorde som chef för den pedagogiska redaktionen inom Försvarets Förlag, där bl.a. memoarer av de Gaulle, Sjukov och Guderian publicerades.

I Polen grundades en Korczakkommitté; Misza var dess sista ordförande till 1969. På sextiotalet blev nationalistiska stämningar i Polen allt på­tagligare. De nådde sin höjdpunkt 1968 då de urartade i öppen anti­semitism.

Misza Wroblewski var tvungen att emigrera. Han lämnade Polen och kom till Sverige. Tack vare Sverige kunde han börja ett nytt och värdigt liv. På Lärarhögskolan – hans nya arbetsplats – träffade han vänliga ar­betskamrater och lyckades med de och genom de att sprida kunskap om Korczaks pedagogiska idéer. Han författade en rapportserie ”Pedagogik i öst”, utgiven av Lärarhögskolan i Stockholm.

Med hjälp av sin fru Zofia och en grupp entusiaster grundade han ”Föreningen för Janusz Korczaks levande arv”, som bl.a. publicerade några av Korczaks böcker i översättning. Misza deltog i flera möten med internationella sällskap för spridning av Korczaks idéer bl.a. i Israel, Po­len, Frankrike och Norge. 

Han kände sig lycklig och trygg, omgiven av sin familj och en hängiven vänkrets.
Med Miszas bortgång har vi förlorat en hängiven vän som vi kommer att minnas som en anspråkslös och älskvärd människa.

C. Slucka, M. Warman, R. Zyto

(Från Dagens Nyheter, 14 april 1993)