Sunday, September 15, 2019

"Vi vänder på bladet" och "Rota inte i det gamla" - Paroller som användes och används med de numera osynliga gråa lapparna. Folke Bernadotte skall hyllas på nytt och bara fakta ur "Slutet" skall användas.



På det kungliga Djurgården har under hela hösten 2018, därefter vintern och våren, sommaren och nu även nu, hösten 2019, en promenadsträcka vid Djurgårdskanalens mynning varit avstängd. Precis nedanför Sjöhistoriska museet.

Alla svor, särskilt de äldre som var vana att ta sina promenader där utan att behöva stoppas av en stängsel. Så länge för en liten gång- och cykelbrobygge.

Det skall bli en bro där, en historisk bro enligt Svensk Damtidning, en histerisk bro enligt mig.

Bron över Djurgårdsbrunnsviken skall binda samman Museiparken med Rosendal på andra sidan av viken. Den nya bron skall finnas på samma plats där Karl XIV Johans pontonbro fanns för över 200 år sedan.

Bron döps dock inte efter Karl XIV Johan som vore logiskt. Istället (enligt önskan från kungen) hyllar man Folke Bernadotte och döper den till Folke Bernadottes bro. Som en usel förklaring nämner den Kungliga Djurgårdsförvaltningen att Folke Bernadotte var bosatt i Dragongården som är belägen intill Museiparken.

Bron döps Folke Bernadottesbro och byst av Folke Bernadotte i office
rsmössa som sattes upp år 2011 vid Folke Bernadottesväg flyttas till brofästet. Folke Bernadotte övergick till reserven 1934 så en avbildning i officersmössa är nog lite märklig. Om han skulle överhuvudtaget avbildas så kanske skulle Röda Korsets symboler passa bättre.... Varför hade han officerskläder under krigets sista dagar är inte känd. Himmler älskade militära uniformer, kanske därför.


Folke Bernadotte och Gestapopojkar under resan med Vita bussar. De första som togs till Sverige, var nazistfruar och barn och en hel del nazister. Sammanlagt 1500 (eller fler).


Skall Folke Bernadotte lanseras som en hjälte på nytt? Skall en gammal skröna att Folke Bernadottes aktion under sista dagar av kriget var för att rädda judar?

Karl-Gerhard såg samma fenomen redan 1945. Han skrev en revy Såsom faller från Himmler - just om den svenska propagandan som skulle göra Bernadotte till en svensk hjälte och Sverige till ett land som hjälper alla. Karl-Gerhard tystades dock och Bernadottes bok Slutet hyllades såsom det var tänkt. Karl-Gerhards Krönika i det socialdemokratiska Afton-tidningen censurerades och rader om Bernadotte ströks. Redan då hade den socialdemokratiska regeringen greppet om den levande historia och så förblev det tills idag. Neutraliteten, den svenska under kriget, skulle beskrivas bara på ett sätt. 

Socialdemokraten, regeringschefen Per-Albin Hansson tyckte inte om att man skulle ifrågasätta Sveriges handlande (och handel) under kriget och kom med den ökända parollen: Rota inte i det gamla. Det gamla? Det handlade om händelser som utspelade sig i nuet. Andra världskriget pågick i nästan 6 år. Numera använder man sig av kungens uttryck från 2010 - Det som hände har hänt för lång tid sedan, därför väljer jag och min familj att vända blad och se framåt, så sa kungen under pressträffen nu på eftermiddagen. Det gällde uppgifterna i boken Carl Gustaf XVI Den Motvillige Monarken, som släpptes då.
Nej, vi får inte vända på bladet och plocka fram russinen ur en kaka.

Beskrivning av Folke Bernadottes handlande av honom själv i boken Flykten och av andra dåtida och nutida beskrivningarna stämmer väl med uttrycket ”plocka russinen ur kakan”. Den använder vi ibland när vi väljer ut det bästa ur något. Det bästa eller det som smakar bäst. Plocka russinen ur kakan har några olika definitioner, men det brukar ses som valet av en liten, passande mängd av information och fakta för att försöka bevisa en punkt, samtidigt som man ignorerar alla andra, t.ex. motstridiga uppgifter. Således plocka russinen ur kakan information ger upphov till en felaktig tolkning och ställningstagande i en fråga: Detta eftersom all relevant information som inte ansågs vara kosher inte tas upp.

I Sverige byggde man en myt att Sverige räddade judarna från koncentrationslägren. Nästan alla svenska judar tycks numera tro på det.

På samma sätt plockade Wilhelm Carlgren russin ur kakan när han fick ett uppdrag från Tage Erlander att beskriva Sveriges utrikespolitik under 1939-45. Där framstår UDs tjänstemän som hjältar medan t.ex. Raoul Wallenberg nämns inte överhuvudtaget.


Lyssna till Karl Gerhards kritik av Per-Albin Hanssons tyskvänliga politik - Demagogivalsen:
https://www.youtube.com/watch?v=IPUJfpSxNeo