På grund av corona-epidemin deltog bara delar av Föreningen Förintelsens Minne och vi avstod från den planerade allmänna sammankomsten vid Holocaust Monumentet.
Medan Helena Brus och Daniel Kraus höll på att sprida jord inom J-kvarteret, det där Holocaust monumentet står, höll Roman Wasserman Wroblewski att sprida den israeliska jorden inom K-kvarteret.
Med tanke att det är 75 år sedan koncentrationslägret Bergen-Belsen befriades är det extra viktigt att minnas de fångar som kom till Sverige därifrån och dog av sina skador nästan direkt efter ankomsten.
Föreningen Förintelsens Minne bestämde sig att hedra dem på ett särskilt sätt genom att sprida jord från Israel på deras gravar. Att använda jord från Israel har ett stort symboliskt värde. Vi vet att för många av Förintelsens överlevande var Israel det landet de ville till efter krigets slut. De flesta överlevande hade ingenstans att återvända till. Deras hemstäder, liksom deras närmaste familjer har utplånats, bokstavligen framför ögonen på de.
Att Eretz Israel (dåvarande Palestina Mandatet) låg högt på önskelistan över vilka länder de ville åka till framgår av de sammanställningar över deras önskemål. För nästan 40% (se bilden nedan) var Israel det landet de ville åka till efter att ha tillfrisknat helt.
Den 15 april är en dag som borde ihågkommas i Sverige då det i nästan hela Sverige finns gravar med fångar från koncentrationslägret Bergen-Belsen. Förintelsens ögonvittnen.
I år är det således 75 år sedan koncentrationsläger Bergen-Belsen befriades. Brittiska trupper som kom in i lägret möttes av tusentals obegravda lik och fångarna som var totalt utmärglade. Bergen-Belsen, tidigare ett koncentrationsläger som försåg kringliggande tyska fabriker med slavarbetare, hade de sista veckorna kriget pågick, blivit ett dödsläger. Det härjade olika epidemier som skördade tusentals liv dagligen.
Det speciella med kopplingen mellan Bergen-Belsen lägret och Sverige är att direkt efter krigets slut, transporterades över 9 000 före detta fångar därifrån för vård i Sverige. Mestadels var det kvinnor som kom till Sverige genom UNRRAs aktion. Transporten skedde med fem Vita båtar. De flesta av Vita båtarna var ombyggda till lasarettfartyg. De lämnade hamnen i Lübeck nästan samtidigt i slutet av juni 1945.
Egentligen är det fel att skriva om den gruppen Bergen-Belsenfångar för Bergen-Belsen lägret var oftast, bara deras "sista läger". Tidigare har de flesta varit fångar i Auschwitz, getton och andra läger. Professor Halina Neujahr var en av Föreningen Förintelsens Minne grundare (år 1995). Hon var själv fånge i Warszawas Getto och därefter 5 andra läger innan hon befriades i Bergen-Belsen.
Att hedra Bergen-Belsen fångarna i Stockholm är således att hedra alla Förintelsens offer.
Att hedra Bergen-Belsen fångarna i Stockholm är således att hedra alla Förintelsens offer.