Tuesday, April 14, 2020

Ceremonin att hedra Bergen-Belsen fångarna i Stockholm och i Sverige - Föreningen Förintelsens Minne - En uppmaning!


Ceremonin att hedra dagen då Bergens-Belsens koncentrationsläger befriades. På grund av coronaepidemin bara delar i Föreningen Förintelsens Minne deltog och vi avstod från en allmän sammankomst vid Holocaust Monumentet. Medan Helena Brus och Daniel Kraus höll på att sprida jord inom J-kvarteret, där Holocaust monumentet står, höll Roman Wasserman Wroblewski att sprida den israeliska jorden inom K-kvarteret.
Ceremonin till åminnelse av dagen då Bergens-Belsens koncentrationsläger befriades. På grund av coronaepidemin deltog bara delar av Föreningen Förintelsens Minne då vi avstod från en allmän sammankomst vid Holocaust Monumentet. Daniel Kraus sprider den israeliska jorden inom J-kvarteret. 
Medan Helena Brus och Daniel Kraus fördelade jord från Israel inom inom J-kvarteret och Holocaust monument så spred Roman Wasserman Wroblewski den israeliska jorden inom K-kvarteret där de första av Förintelsens offer i Stockholm ligger begravda. En av gravarna där tillhör Rosa (Rosi) Weinberger som fyllde 21 år på Epidemiska sjukhuset vid Roslagstull och dog tre dagar senare. Rosi kom till Stockholm den 1 juli 1945 med Vita båten S/S Kastelholm. Direkt från kajen i Frihamnen kördes hon i ambulans till Epidemisjukhuset i Stockholm. Nedan, se dokument som Rosi Weinberger hade med sig från koncentrationslägret.
Rosi Weinberger var bland de 200 överlevande fångar från  Bergen-Belsen fångar som kom till Stockholm den 1 juli 1945 med Vita båten S/S Kastelholm. Direkt från kajplats 2 i Frihamnen kördes hon i ambulans till Epidemisjukhuset i Stockholm. På bilden ser man båtens babordssida och några patienter med bättre hälsa som väntar på sin tur vid den militära tältstaden som uppfördes där.
Dokument som Rosi Weinberger hade med sig till Sverige som fanns i ett kuvert från Epidemisjukhuset i Stockholm. Man ser till vänster hennes Field Medical Card och baksidan av ett DP-Card (DP - Displaced Person kort).

Dokument som Rosi Weinberger hade med sig till Sverige och som fanns i ett kuvert från Epidemisjukhuset i Stockholm. Hennes feberkurva kommer från det Brittiska fältsjukhuset i Bergen-Belsen.  Den sista dagen i Bergen-Belsen var för hennes del den 22 juni då hon fördes till transitsjukhuset i Lübeck. Den 30 juni förflyttades hon till det svenska fartyget S/S Kastelholm som låg väntande i Lübecks hamn och förde henne till Stockholm.

En ceremoni hölls den 14 april till åminnelse av dagen då Bergen-Belsen koncentrationsläger befriades. 

På grund av corona-epidemin deltog bara delar av Föreningen Förintelsens Minne och vi avstod från den planerade allmänna sammankomsten vid Holocaust Monumentet.
Medan Helena Brus och Daniel Kraus höll på att sprida jord inom J-kvarteret, det där Holocaust monumentet står, höll Roman Wasserman Wroblewski att sprida den israeliska jorden inom K-kvarteret.

Med tanke att det är 75 år sedan koncentrationslägret Bergen-Belsen befriades är det extra viktigt att minnas de fångar som kom till Sverige därifrån och dog av sina skador nästan direkt efter ankomsten. 

Föreningen Förintelsens Minne bestämde sig att hedra dem på ett särskilt sätt genom att sprida jord från Israel på deras gravar. Att använda jord från Israel har ett stort symboliskt värde. Vi vet att för många av Förintelsens överlevande var Israel det landet de ville till efter krigets slut. De flesta överlevande hade ingenstans att återvända till. Deras hemstäder, liksom deras närmaste familjer har utplånats, bokstavligen framför ögonen på de.

Att Eretz Israel (dåvarande Palestina Mandatet) låg högt på önskelistan över vilka länder de ville åka till framgår av de  sammanställningar över deras önskemål. För nästan 40% (se bilden nedan) var Israel det landet de ville åka till efter att ha tillfrisknat helt. 

Den 15 april är en dag som borde ihågkommas i Sverige då det i nästan hela Sverige finns gravar med fångar från koncentrationslägret Bergen-Belsen. Förintelsens ögonvittnen.

I år är det således 75 år sedan koncentrationsläger Bergen-Belsen befriades. Brittiska trupper som kom in i lägret möttes av tusentals obegravda lik och fångarna som var totalt utmärglade. Bergen-Belsen, tidigare ett koncentrationsläger som försåg kringliggande tyska fabriker med slavarbetare, hade de sista veckorna kriget pågick, blivit ett dödsläger. Det härjade olika epidemier som skördade tusentals liv dagligen.

Det speciella med kopplingen mellan Bergen-Belsen lägret och Sverige är att direkt efter krigets slut, transporterades över 9 000 före detta fångar därifrån för vård i Sverige. Mestadels var det kvinnor som kom till Sverige genom UNRRAs aktion. Transporten skedde med fem Vita båtar. De flesta av Vita båtarna var ombyggda till lasarettfartyg. De lämnade hamnen i Lübeck nästan samtidigt i slutet av juni 1945.

Egentligen är det fel att skriva om den gruppen Bergen-Belsenfångar för Bergen-Belsen lägret var oftast, bara deras "sista läger". Tidigare har de flesta varit fångar i Auschwitz, getton och andra läger. Professor Halina Neujahr var en av Föreningen Förintelsens Minne grundare (år 1995). Hon var själv fånge i Warszawas Getto och därefter 5 andra läger innan hon befriades i Bergen-Belsen. 

Att hedra Bergen-Belsen fångarna i Stockholm är således att hedra alla Förintelsens offer.


En lista med flera intressanta rubriker. Förutom kroppsvikten som var mellan 32-37 kg hos en del (3 månader efter Bergen-Belsens befrielse) så anges även tatueringar på kroppen, en del av dem börjar med A, dvs Auschwitz nummer. Den fjärde rubriken är önskemål om resmål efter att de har tillfrisknat. Där svarade nästan 40%, till Palestina (dåvarande Brittiska Mandatet Palestina). Sista rubriken visar att alla tillfrågade redan var arbetsföra och även arbetade inom allt från Konsum till skofabriker. Naturligtvis finns inte med denna lista de som då låg sjuka, ca. 700 på sjukhus och sanatorier (år 1946).

Holocaust Monument i Stockholm består av 6 stenblock med namn på förintelseläger som är omgivna av ett hundratal gravhällar. Gravhällar med namn, födelsedatum och födelseland av de döda inristade på stenhällarna. Genom att studera denna information framgår klart att Förintelsen handlade om att mörda judar från hela Europa, att döda såväl barn som vuxna. De yngsta Förintelsen offer begravda i Stockholm, var 10-12 år gamla när andra världskriget började.