Monday, April 13, 2020

De osynliga gravarnas Europa - Bergen-Belsen - 75 årsdagen av lägrets övertagande

Det är 1,197 km körväg mellan min familjs gravar som sträcker sig från staden Pinsk, nu i Vitryssland till Bergen-Belsen i Tyskland.
Det är 1,197 km körväg mellan min familjs gravar som sträcker sig från staden Pinsk, nu i Vitryssland till Bergen-Belsen i Tyskland.
I Pinsk finns ett antal massgravar med min farfar, faster och ett större antal släktingar. Deras namn finns bara i arbetslistor i Pinsk Getto. Därefter har man inte setts de nämnas. De är offer av "Holocaust by bullets". Precis såsom i Babij Jar så ledde man grupper judar ur getto och skött de vid kanten av massgravar iordningställda av civilbefolkningen. 


Pinsk. De mest kända platser med massgravar. Här ligger offer av "Holocaust by bullets". Precis såsom i Babij Jar så ledde man grupper judar ur getto och skött de vid kanten av massgravar iordningställda av civilbefolkningen. Medlemmar ur min familj ligger i olika massgravar. Min farfar Baruch Wasserman (Wajserman) i massgraven närmast staden Pinsk.
Massgravar i Warszawas getto såg ut på samma sätt som de massgravar som tyska Einsatgruppen lämnade efter sig. De som dog i Warszawas getto var oftast offer för hunger och sjukdomar fast det förekom en hel del avrättningar.  Det syns flera lager av kroppar täckta av kalk och sand.
Massgravar i Warszawas getto såg ut på samma sätt som de massgravar som tyska Einsatgruppen lämnade efter sig. De som dog i Warszawas getto var oftast offer för hunger och sjukdomar fast det förekom en hel del avrättningar. I den här hörnan av massgraven lägger man enbart kvinnor.

Om man flyttar sig österöver, 380 km från Pinsk, i Polens huvudstad ligger min moster Sabina begravd. Hon dog i Warszawas Getto. Den enda personen som har en egen grav vid den judiska begravningsplatsen där. Vid samma begravningsplats finns dock massgravar där namnlösa har begravts i flera lager av nakna kroppar med kalk och sand emellan.

Massgravar i Warszawas getto såg ut på samma sätt som de massgravar som tyska Einsatgruppen lämnade efter sig. De som dog i Warszawas getto var oftast offer för hunger och sjukdomar fast det förekom en hel del avrättningar.

En liten "avstickare" från Warszawa på 100 km i nordostlig riktning hittar man Treblinka. Här finns askan av nästan 1 miljon judar. Här mördades 375 000 judar från Warszawas Getto. Bland de mina morföräldrar, Helena och Gabriel Rozental och alla kusiner och deras familj.  Efter kriget så har man för in deras namn på den enda gravstenen som fanns i Warszawa. På samma sten har man skrivit in Ludwik Wójcikiewicz namn. En familj vars kroppar, askan finns i Bergen-Belsen och Treblinka skulle ihågkommas vid en liten grav nära muren

En liten "avstickare" från Warszawa på 100 km i nordostlig riktning hittar man Treblinka. Här finns askan av nästan 1 miljon judar. Här mördades 375 000 judar från Warszawas Getto. Bland de mina morföräldrar, Helena och Gabriel Rozental och alla kusiner och deras familj. Till vänster min mormor Helena. Det finns ingen bild över min morfar Gabriel. På höger sida, min syster Anna med familj bland stenars symboliserar orter varifrån de mördade i Treblina kom.
Om man förflyttar sig ytterligare från Warszawa nästan rakt österut 820 km så kommer man fram till Bergen-Belsen.  Ludwik - Lazar Wójcikiewicz, han vars fru, min moster Sabina har egen grav, den enda i familjen, dog troligen där. När han hittades så var han inte längre talbar och dog strax därefter. Troligen begravdes han i de stora massgravarna i Bergen-Belsen.

Bergen-Belsen i april 1945. SS-kvinnor, kvar i sina tjänsteuniformer arbetar vid massgravar.

Den enda graven i familjen med en inskription. 
Gud, låt os inte glömma
Gud, låt oss inte förlåta