Tuesday, August 4, 2020

Treblinka Upproret - 2 augusti 1943 - 6 stenar och 6 miljoner Holocaust Monument i Stockholm - Skändning på 75-årsdagen - Skam!


En dotter till Förintelsens överlevande gick den 19 april 2020 till Treblinka-stenen vid Norra Judiska begravningsplatsen. Treblinkastenen är en av de 6 stenar med namn på dödslägren som tillsammans med Förintelsens offers gravar bildar en monument. I högra nedre hörnan av Treblinkastennen i Stockholm sitter en QR kod. Genom att scanna den med mobilen får man information om Förintelselägret och att många av de begravda inom kvarteret, Förintelsens offer, miste hela sin familj där. När hon kom på minnesdagen av Upproret i dödslägret Treblinka var minnesstenen borta. Platserna där de 6 minnesstenar stod har fyllts med ny jord och man sådde ny gräs där. Hon hade faktiskt samma reflektion som jag tidigare - detta är precis på samma sätt som nazisterna gjorde i Treblinka efter att man ha mördat nära 1 miljon judar och avslutade verksamheten. I Treblinka, precis som i Stockholm har man tillfört ny jord och därefter såddes gräs över hela området. Det här är en ren skändning, vem har utfört det med samma precision som i Treblinka för att inget skulle synas och minnas. Monumentet tillkom efter ansökan av Judiska församlingen om bidrag att bygga det till Heckscherska Stiftelsen.


En dotter till Förintelsens överlevande gick den 19 april 2020 till Treblinka-stenen vid Norra Judiska begravningsplatsen. Treblinkastenen är en av de 6 stenar med namn på dödslägren som tillsammans med Förintelsens offers gravar bildar en monument. Hennes mammas familj har blivit mördad i Treblinka. Hennes pappas i Auschwitz. Det hade hon gemensamt med flera av de Förintelsens offer begravda runt Monumentet.

Hon la sin kantiga sten bland de andra. Trots att Förintelsedagen, Jom Hashoa är rörlig i den judiska kalendern så för hennes del brukar hon alltid minnas sina närmaste just den 19 april. 19 april 1943 är nämligen dagen då Upproret i Warszawas Getto startade. Denna minnesdag initierades 1953 av staten Israels förste premiärminister, David Ben-Gurion för att hedra de sex miljoner judar som föll offer för den Förintelsen. Minnesdagen är kopplad till Upproret i Warszawas Getto som pågick under april-maj 1943.

Förintelsens offers gravar i Stockholm låter kanske konstigt för många men det handlar faktiskt om de fd judiska fångarna från Bergen-Belsen som kom till Sverige med Vita båtar under sommaren 1945. De skulle få vård och konvalescens här. Många av de var dock döende redan då de kom till Stockholms Frihamn.

Dottern till Förintelsens överlevande hade också ett annat datum, en annan egen minnesdag i sin minnes-almanacka. Den 2 augusti 1943 - dagen då Upproret i dödslägret Treblinka startade. När hon kom på minnesdagen av Upproret dödslägret så var minnesstenen borta. Hon kramade hårt den kantiga svarta stenen hon hade med sig så det gjorde ont så att hon skrek. Platserna där de 6 minnesstenar stod har fyllts med ny jord och man sådde ny gräs där. Hon hade faktiskt samma reflektion som jag tidigare - detta är precis på samma sätt som nazisterna gjorde i Treblinka efter att man ha mördat nära 1 miljon judar och avslutade verksamheten. I Treblinka, precis som i Stockholm har man tillfört ny jord och därefter såddes gräs över hela området. Det här är en ren skändning, vem har utfört det med samma precision som i Treblinka för att inget skulle synas och minnas.

Den 2 augusti 1943 startade ett uppror i Treblinka. Man hade ihjäl ett antal lägervakter och sprängde flera byggnader inklusive krematoriet. 300 fångar lyckades rymma i samband med upproret och av dessa överlevde ca 30 till krigsslutet. Treblinka dödslägret kom att avvecklas som en följd av upproret.

Efter krigets slut så skickades en kommission för att registrera platser för krigsförbrytelser hade man svårt att hitta platsen. Tyskarna gjorde det forna lägerområdet det till en bondgård. Överallt växte på det tillförda jorden olika sädesslag, gräs och lupiner. Varför tänker jag på Stockholm och Judiska Församlingens förehavanden?

Man beräknar att mellan 870 000 och 975 000 judar mötte döden i Treblinka. Bland dem de flesta judar från Warszawas Getto, mina morföräldrar, Korczak och barnen. 

I högra nedre hörnan av Treblinkastennen i Stockholm sitter en QR kod. Genom att scanna den med mobilen får man information om lägret och att många av de begravda inom kvarteret, Förintelsens offer, miste hela sin familj där.