Saturday, December 28, 2019

1 500 000 Förintelsens barn och Menlösa-, värnlösa barnens dag.



Döda, värnlösa judiska barn i ett boskapsvagn.
Rop hörs i Rama, gråt och högljudd klagan: Rakel begråter sina barn, hon låter inte trösta sig, ty de finns inte mer.

Idag, den 28 december, anger man i almanackan att det är de menlösa-, värnlösa barnens dag. Det handlar således om de judiska, värnlösa barnen vilka Herodes lät döda i sin jakt på den nyfödde judakonungen. Dagen hette tidigare de menlösa barnens dag. Idag såg jag det stod de värnlösa barnens dag.

Att man ändrat benämning till värnlösa beror helt enkelt på att menlös ansågs ha fått en för negativ klang. I äldre svenska betydde menlös snarast oskyldig (egentligen ’utan förmåga att kunna göra något’), ’utan skada eller fel’, och menlösa barn var barn som inte hade några synder på sitt samvete.

Efter en sådan inledning vet alla som känner mig att mina tankar går till de 1 500 000 värnlösa barn som mördades under Förintelsen. Mina tankar går till Janusz Korczak och specifikt de 239 barn som leddes den 5 augusti 1942 till boskapsvagnar uppställda vid Umschlagplatz i Gettot i Warszawa. Mina tankar går Barnkonventionen/Deklarationen och det första som Korczak undertecknade i Geneve redan på 20-talet.

Ett antal läkarkort från Sigtuna beredskapssjukhuset. Alla kom dit från Frihamnen i Stockholm  lasarettfartygen.  Korten avser de som dog i Sigtuna. Observera att har ett rött kors i övre vänstra hörnan. Samma namn och samma födelseplatser, länderna finns angivna på gravhällarna runt de 6 Monumentstenarna. Frymet Einhorn var bara 11 år när kriget startade.

Mina tankar går till Förintelsens offers gravar i Stockholm och Förintelsemonumentet där. Många av de begravda där var 10-12 år gamla när Andra Världskriget startade. De 6 Minnesstenar där med namnen på dödslägren representerar just de 6 platser i Europa där merparten av de totalt mördade 1 500 000 värnlösa, judiska barn kvävdes till döds. Närmast i bild Treblinka-stenen, därefter Auschwitz-stenen. I Treblinka mördades nästan 1 000 000 judar. En tredjedel var barn.

Mina tankar går till Förintelsens offers gravar i Stockholm och Förintelsemonumentet där. Många av de begravda där var 10-12 år gamla när Andra Världskriget startade. De 6 Minnesstenar där med namnen på dödslägren representerar just de 6 platser i Europa där merparten av de totalt mördade 1 500 000 värnlösa, judiska barn kvävdes till döds.

Mina tankar går till de 100 Förintelsens offers gravar i Stockholm och Förintelsemonumentet där. Många av de begravda där var 10-12 år gamla när Andra Världskriget startade. 
De 6 Minnesstenar på Norra Judiska begravningsplatsen med namnen på dödslägren representerar just de 6 platser i Europa där merparten av de totalt mördade 6 miljoner, var 1 500 000 värnlösa, judiska barn vilka kvävdes till döds i lägrets gaskammare.

§3 som Janusz Korczak åberopar - Ett barn borde, före alla andra, få hjälp ifall ett krig.
När andra världskriget bröt ut 1939 åberopade Korczak den 3§ i Geneve Deklarationen från den 23 februari 1923. §3 i den lydde, att vid ett krig så det första man skulle se var att hjälpa barnen. Något som är så aktuellt i den svenska flyktingspolitiken.


De två flickor var enbart 8 år gamla när Andra världskriget bröt ut. De tillfrisknade på ett beredskapssjukhus i Sverige år 1945. Bilder ingår i en fotoutställning som Föreningen Förintelsens Minne förbereder för att markera slutet av Andra världskriget och Förintelsen. 75 år.
In English about Innocent Children