Friday, October 20, 2023

Det finns ytterligare fyra "La Mano" i Stockholm och i Uppsala - Okända Förintelsens offers grav och den Okända soldatens grav.

DABROWSZCZACY – De nytillverkade kopior av Naftali Botwin styrkors flaggor har används nyligen vid en kransnedläggning vid Den Okände Soldatens Grav i Warszawa. Dąbrowszczacy var polska medborgare, många av de judar, medlemmar av den internationella brigaden under åren 1936-1939. De försvarade den demokratiskt valda regeringen i Republiken Spanien. På nittiotalet har man vid Den Okända Soldatens Grav i Warszawa avlägsnat minnesinskriptioner till minne av striderna som Dąbrowszczacy utkämpade under det spanska inbördeskriget. Namnen på striderna, slagfält som tagits bort från Den Okända Soldatens Grav är Madrid 7.11.1936, Guadalajara 18.03.1937, Ebro 24.08.1938. De fördes dock tillbaka efter ett antal år med en förklaring att "de togs bort för renovering"!


Tidningen Botwin utgiven på jiddish av Bataljonen Palafox som ingick i Dombrowski brigaden. På högra sidan av tidningen är Naftali Botwin.

Tidningen Botwin utgiven på jiddish av Bataljonen Palafox som ingick i Dombrowski brigaden. Dombrowskibrigaden kallas i Polen för DABROWSZCZACY. På högra sidan av tidningen är en stiliserad bild av Naftali Botwin.


La Mano är ett fyra meter högt monument i Stockholm över de svenska s.k. Spanienfrivilliga, drygt 500. Namnet "La Mano" (på spanska Handen) kan tolkas på olika sätt.  

I kampen mot fascismen deltog över 6,000 judar av de var drygt 2,500 polska judar.
I Sverige finns fyra Spanienfrivilliga polska judar begravda. De lämnade Polen efter 1969. Det är deras 4 enskilda gravar som jag kallar för La Mano.


Bredvid La Mano monumentet i Stockholm finns en sten med en inhuggen Spanienkarta, där de viktigaste slagfälten markerats. På sockeln står skrivet: "Av 500 svenskar som år 1936-38 kämpade för Spaniens demokrati stupade var tredje. De gav sitt yttersta vid Madrid, Jarama, Guadalajara, Brunete, Teruel, Aragon, Ebro. Vandrare, stanna - minns dem med stolthet."

Tal vid trohetsed av Botwin-styrkorna - 12 december 1937.
Kamrat soldater! Officerare och befälhavare för Dombrowskibrigaden! Kamrat judiska volontärer! Idag, den 12 december 1937, har vår härliga och stora familj av antifascistiska kombattanter utökats med Naftali Botwin Jewish styrka. 
Sedan dagen för vår ankomst till spansk mark, vår brigad, har varit, först som ett kompani, senare som en bataljon, och nu som en brigad, en stor brödrafamilj som förenar alla sina kombattanter: polacker, tyskar, ukrainare, bielorussians, judar, ungrare, spanjorer och andra. 
Den gemensamma kampen, det gemensamma blodet som spillts, har fört oss alla mer och mer samman och har lärt oss att uppskatta och älska varandra. Vi antifascister, utan åtskillnad av nationalitet eller politisk övertygelse, är fasta i att göra ännu en stor insats i kampen mot fascism, rasism och antisemitism, kampen för ett Spanien fritt för mänsklighetens befrielse från fascistisk bestialitet och slaveri.  Antifascisterna i alla länder har hjälpt till i kampen för er och vår frihet. Bland de internationella brigadernas frivilliga, och särskilt i Dombrowskibrigaden, har de judiska frivilliga alltid utmärkt sig genom sitt hjältemod, sin kämpaglöd och sin hängivenhet för kampen mot fascismen. Utanför Madrid, i Guadalajara, i Brunete, i Zaragossa, överallt där vår brigad befann sig engagerad i kampen mot mänsklighetens dödsfiende – fascismen – har judiska frivilliga hittats i den främsta rangen, som är ett exempel på hjältemod och antifascistiskt medvetande. För att betona deras stora antal och vikten av judiska volontärer i Dombrowskibrigaden, och för att hedra de judiska kämparna som fallit för friheten, har vi beslutat att andra kompaniet i den heroiska polska Palafox-bataljonen kommer att kallas det judiska kompaniet. , som bär namnet Naftali Botwin. Namnet Botwin är kärt för oss alla. Botwin är namnet på den judiska arbetaren från Polen som offrade sitt unga liv i kampen mot reaktion och fascism, kämpade modigt och dog heroiskt, dömd till döden av en fascisttribunal. Hans namn är en symbol, och hans liv ett exempel, på de judiska massornas heroiska kamp för din och vår frihet, en symbol för internationell solidaritet och folkens brödraskap. 

Befälhavaren för XIII Brigade-Dombrowki 
Janek Barvinski 
Politisk kommissarie för Dombrowskibrigaden 
Stach Matuszczak

Spanska inbördeskriget startade efter en statskupp genomförd av militären en statskupp. Innan dess, mellan år 1931 och 1936 var Spanien en republik. Resultatet blev tre år av inbördeskrig, med republikanerna på ena sidan och kuppmakarna, ledda av general Francisco Franco, på andra. Francosidan fick ekonomiskt och militärt stöd av Nazityskland och det fascistiska Italien. Den republikanska sidan fick hjälp från Sovjetunionen.
Runt 40 000 utlänningar deltog i inbördeskriget på republikanernas sida. De kämpade inom de internationella brigaderna. Totalt, över en halv miljon människor dödades under inbördeskriget i Spanien.

La Mano är ett fyra meter högt monument i Stockholm över de svenska s.k. Spanienfrivilliga, drygt 500. Namnet "La Mano" (på spanska Handen) kan tolkas på olika sätt.

Över 2,000 polska Spanienfrivilliga som stred kämpade inom de internationella brigaderna dödades under kriget i Spanien. Många av de begravdes i massgravar. Till minnet av de stupade var namnen på de platser de stred vid var införda vid Den Okände Soldatens Grav i Warszawa.

År 1990 försvann minnesplattor med de spanska namn där polska Spanienfrivilliga stred vid, dog och begravdes, oftast i massgravar. Efter flera protester, bl.a. från andra länder så återfördes minnesplattorna. 

Vid slutet av andra världskriget kom till Sverige flera tusen judiska, fd fångar i koncentrationsläger. De flesta kom med med UNRRAs Vita Båtar och med två tåg som kom i majmånad till den danska gränsstaden Padborg. Många av de dog under transporten till Sverige. Många har inte egna gravar och det finns inte ens information var de har begravts. En av sådana personer är Viola Horvath som kom med Vita båten S/S Kastelholm till Frihamnen i Stockholm.

Föreningen Förintelsens Minne la en provisorisk gravsten för Viola Horvath i Stockholm inom fältet där ett 70-tal namngivna Förintelsens offers gravar finns. Där fanns en tom gravplats. Den speciella gravstenen skulle samtidigt tjänstgöra som Okända Förintelsens offers grav i likhet med den Okända soldatens grav. Stenen togs bort av Judiska församlingen i Stockholm då de skändade Holocaust monumentet vid Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm. I ett antal år fick stenen som symboliserade Okända Förintelsens Offers grav fick ligga kvar. Kommer Judiska församlingen att sätta "en ny värdig sten" istället för den borttagna, precis som polackerna gjorde med de spanska vid den ökände soldatens grav i Warszawa?

En gravsten för Viola Horvath i Stockholm. Den skulle samtidigt tjänstgöra som Okända Förintelsens offers grav i likhet med den Okända soldatens grav. Togs bort av Judiska församlingen i Stockholm då de skändade Holocaust monumentet vid Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm. I ett antal år fick stenen som symboliserade Okända Förintelsens offer grav fick ligga kvar. Alternativet till Viola Horvaths sten var en sten utan namn, bara med en Davidsstjärna.


Trohetsed av Botwin-styrkorna - 12 december 1937. På en av flagorna man kan läsa FÖR (framtida) GENERATIONER.



Botwin kompani vid Extremadura i februari 1938

Tidningen DABROWSZCZAK utgiven på polska inom Dombrowskibrigaden. Karta visar framgång med attacken mot fascister och nya gränsdragningen per den 13 juni 1937.  Inom  inom Dombrowskibrigaden gav man ut fem tidningar.


DABROWSZCZACY – Den nytillverkade kopian av Naftali Botwin styrkor har används nyligen vid en kransnedläggning vid Den Okände Soldatens Grav i Warszawa. Dąbrowszczacy var polska medborgare, många av de judar, medlemmar av den internationella brigaden under åren 1936-1939. De försvarade den demokratiskt valda regeringen i Republiken Spanien. På nittiotalet har man vid Den Okända Soldatens Grav i Warszawa avlägsnat minnesinskriptioner till minne av striderna som Dąbrowszczacy utkämpade under det spanska inbördeskriget. Namnen på striderna som tagits bort från Den Okända Soldatens Grav är Madrid 7.11.1936, Guadalajara 18.03.1937, Ebro 24.08.1938.
Dąbrowszczacy 

Dąbrowszczacy trohetsed, 12 december 1937.