Monday, October 16, 2023

Nämnden för prövning av oredlighet i forskning - Kan Museet om Förintelsen Katherine Hauptman och Lunds Universitets doktorand Daniel Leviathan fällas?!- Om tillbörligt erkännande.







Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (Npof) inrättades den 1 januari 2020 som en statlig myndighet under Utbildningsdepartementet. Deras uppgift är att pröva om oredlighet i forskning har ägt rum enligt lagen (2019:504) om ansvar för god forskningssed och prövning av oredlighet i forskning.

Kan dr. Katherine Hauptman från Museet om Förintelsen och Lunds Universitets doktorand Daniel Leviathan fällas i Nämnden för prövning av oredlighet i forskning (Npof)? Båda är arkeologer men har sadlat om till Historia och Förintelsen.

Till exempel, en annan forskare från Lund fälldes nyligen av Npof för oredlighet i forskning genom plagiering i en artikel. Misstankarna avsåg att text ur en projektrapport återanvänts i en artikel utan att de personer som skrivit texten till projektrapporten har getts tillbörligt erkännande.

Nämnden bedömde att den anmälda artikeln innehöll stycken och meningar, sammanlagt cirka en sida text, som var direkt kopierade från olika delar ur en annan artikel. Nämnden bedömde även att artikeln innehöll meningar och stycken bestående av text skriven av andra som bidrag till projektrapporten.
Tillbörligt erkännande har inte givits och att artikeln innehöll plagiering av text. Plagieringen ansågs vara en allvarlig avvikelse från god forskningssed.
Nämnden uttalade att en forskare förväntas ha kunskap om hur källhänvisning och korrekt citering ska ske enligt god forskningssed.

Nämnden bedömde sammantaget att forskaren agerat med uppsåt.