Monday, March 4, 2019

Systrarna Sternbergs väg till Stockholm - QR underlag till guiden över Norra begravningsplatsen i Stockholm - Två öden bland 6 miljoner Förintelsens offer.

Márta och Lili Sternbergs väg till Stockholm - QR underlag till guiden över Norra begravningsplatsen i Stockholm - Två öden bland 6 miljoner Förintelsens offer. Systrarna kom till Sverige


Lili Ödmark ringde till mig för nära 25 år sedan och sa att hon ville införa tre namn på Holocaust Namnmonumentet som jag både designade, sökte medel för och samlade in namnen. Lili sa till mig att hon har massor med namn på det närmaste släkten men att hon ville ha bara tre: Irén, Illes och Márta Sternberg. Jag förklarade att enligt Wroblewskis regler (mina) så fick man ha alla inom det närmaste familjen och även närmaste vänner. Jag tillade, det kostar Dig inget Lili - Du är bara en uppgiftslämnare. Jag fick ett kort svar, det skulle bli för ansträngamde, för smärtsamt, för kostsamt... på ett annat sätt.

Jag gav upp övertalningen och namnen på Lili Ödmarks född Sternberg mor (Irén) far (Illes) och systern Mártas finns numera precis ovanför Janusz Korczak och 200 barnen. 

Irén och Illes, det var föräldrarnas namn. Lili visste inte var hennes far mördades. Hennes mamma, Irén var med när de transporterades till Auschwitz i mitten av 1944. Där, vid ankomsten så separerades Lilli och Márta från deras mamma. Márta och Lili Sternberg flyttades därefter till ett arbetsläger i Tyskland. Márta flyttas och hamnar till sist i koncentrationslägret Bergen-Belsen där befrielse kommer inom en vecka. Systrarna var alltid tillsammans sedan de deporterades till Auschwitz. De sov i barackerna tätt mot varandra för att behålla värmen och delade på all mat. Lili var dryggt 17 och Márta 25 år gammal när de befriades. Systrarna kom till Stockholm i juli 1945. Båda sjuka. De kom troligen med en veckas mellanrum. Márta kom till Frihamnen den 8 juli 1945 med S/S Kastelholm som va en så kallad Vit skepp chartrat av svenska Röda Korset.

Lili återhämtade sig snabbare men Mártas hälsotillstånd var sämre. Hon hade TBC och uppgav att hon hade tidigare i lägret fläcktyfus. Hon flyttades mellan olika sjukhus i Stockholm. Till sist, i mitten av augusti 1945 så kom hon till Stockholms stads sjukhus Söderby i Salem. Söderby var ett sjukhus för lungsjuka och man ansåg att läget bland skoggarna skulle lindra besvären.

När in Stockholm på sjukhuset så uppgav Márta att fadern som var läkare troligen överlevde Förintelsen medan ödet av modern (de separerades i Auschwitz) var okänd. Hon visste inte heller var systern Lili var.






Márta Sternberg dog den 7 februari 1946 på Söderby och begravdes på Norra Judiska Begravningsplatsen, grav J 0417. 

Lili Sternber gifte sig i Sverige. Innan hon dog framförde hon önskan att bli begraven bland "sina". Det betydde bland de som kom till Stockholm med UNRRAs Vita skepp under sommaren 1945. Lili och Márta delar en gravplats i tredje raden av J-kvarteret.