Thursday, January 19, 2012

Janusz Korczak 5 augusti 1942


Nu har nästan alla godkänt datumet för Korczaks död, den 5 augusti 1942. En het dag med stekande sol. Den 6 augusti var det kallare och regn.

Mary Berg i The Warsaw Ghetto. A Diary of Mary Berg" trodde att hon har sett Korczak från sitt fönster i Pawiak fängelset. En del fakta stämmer i hennes dagbok, en del inte. Det fanns ett barnhem mittemot Pawiak-fängelset. Inte Dom Sierot men ett annat daghem vars existens villkor försökte Korczak att förbättra.
Enligt Berg hade alla barn vita förkläden och var i åldern mellan 2 och 13 år. De gick i par. Sist gick Korczak som såg till att de höll sig i ledet. Han hade höga skor med byxor innanför, alpaka jacka och mörkblå mössa. Han gick med stadigt gång tillsammans med en läkare från barnhemmet som var kläd i vit läkarrock. De gick Dielnagatan och svängde vid Smocza mot Gesia och begravningsplatsen. Vid begravningsplatsen har man skjutit barnen vilket Korczak fick bevittna och så han också skjuten där. Inget av ovanstående stämmer utom möjligen beskrivningen av Korczaks klädsel som Mary Berg kunde ha sett då hon sjöng på ett kaffe i samma byggnad på Siennagatan som inhyste Korczaks barnhem. Korczak hade svullna ben och fick ligga flera timmar under dagen för att kunna gå. Att ta på sig sina gamla officerskor och marchera var en fysisk omöjlighet.