Monday, May 13, 2013

Fästing - Borrelia och TBE på gång


Fästingar kan överföra ett antal olika infektioner till människa. I Sverige är det främst bakterieinfektionen borrelia och virusinfektionen TBE som är av intresse.


  • Det bästa sättet att förebygga fästingöverförda infektioner är att undvika att bli biten.
  • Borrelia behandlas med olika antibiotika beroende på vilken typ av borreliainfektion som patienten drabbats av.
  • Vaccin mot borrelia saknas.
  • TBE (fästingburen hjärninflammation) kan förebyggas med vaccination.
  • Specifik behandling mot TBE efter att man har blivit smittad, saknas, tyvärr!


Den största delen av smittöverföringen till människa sker via bett från nymfer (bilden). Här tar  en nymph som jag har plockat bort från hundens huvud en promenad längs äggkoppen.


En fästing Ixodes ricinus och kan bära på smitta till ett flertal sjukdomar, däribland borrelia, TBE (fästingburen hjärninflammation) och harpest.
Fästingar hör till en grupp spindeldjur som kallas kvalster. I Norden finns det drygt tio fästingarter, och av dessa är det en som står för i stort sett alla angrepp på människor. Arten heter Ixodes ricinus och kan bära på smitta till ett flertal sjukdomar, däribland borrelia, TBE (fästingburen hjärninflammation) och harpest.
Under sin levnad går fästingen igenom en livscykel som består av fyra stadier: ägg, larv, nymf och vuxen fästing. Utvecklingen från ägg till vuxen fästing tar totalt mellan två till sex år.
Larven och nymfen behöver suga blod för att utvecklas till nästa stadium i livscykeln, och den fullvuxna fästinghonan behöver blod för att kunna lägga ägg.

Larven och nymfen behöver suga blod för att utvecklas till nästa stadium i livscykeln

Den största delen av smittöverföringen till människa sker via bett från nymfer.
Nymferna är många till antalet och svåra att upptäcka på grund av att de är väldigt små (bilden).



En vuxen fästinghona, ca. 1 cm stor fylld med min hunds blod.

De fästingar man upptäcker i hundens päls är oftast honor. Från att ha varit ett par mm långa sväller de när de suger värddjurets (människans) blod till en längd på en centimeter. När man plockar fästingar från sin hund upptäcker man ofta att de är två på samma plats. Det är honan och hanen under befruktningen. Efter det släpper honan taget och faller till marken där hon lägger upp till 2000 ägg. Därefter dör honan.

En vuxen fästing, ca. 1 cm stor fylld med min hunds blod balanserar på kanten av en bok.