Thursday, May 9, 2013

Miła nr. 18

Miła (gatan) i början av 40-talet, således de den ingick i det stängda Warszawa gettot.

Miła (gatan) efter Warszawa Upproret 1944. Linjen är dragen från Umschlagsplatz till ruinerna av huset vid Miła 18 (gatan). ( månader före Ghetto Upproret hade nazister skickat nästan 300 000 judar från Warszawas getto till Treblinka utrotningsläger. Bland de nästan hela min släkt!




Så såg bunkern vid Mila 18 ut. Från den ledde ett större antal ingångar som mynnade i omkringliggande ruiner. Mordechaj Anielewicz och hans festmö och 100-tals andra kämpar med familjer ligger begravda vid Mila 18.

Warszawa Getto Upprorets ledare Mordechaj Anielewicz och hans festmö ligger begravda vid Mila 18.

Varför gatan Miła (Den Trevliga gatan) nummer 18 är "otrevlig" och glömt för så många i dagens Warszawa. Upproret i Warszawas getto startade den 19 april 1943 och pågick till mitten av maj. Det kvästes brutalt av nazisterna som satte eld på större delen av husen i gettot och avslutade sina insatser med att spränga bunkrar och kasta in giftgas för att förgöra de sista överlevande. 7 000 judiska kämpar dog i striderna, skjutna, ihjälbrända eller rökförgiftade. De återstående 50 000 deporterades till koncentrationsläger. Mila 18 är faktiskt en grav för ledaren av den Judiska kamporganisationen Mordechaj Anielewicz och hundratals av hans närmaste kämpar och familjer.



Miła nr. 18 och "min sten"!

Miła nr. 18 och "min sten"!


Efter kriget. April. 1946 vid Miła nr. 18 och ett överlevande från Förintelsen från Hashomer Hacir, bl.a. Halina Birenbaum, första från vänster.