Thursday, April 2, 2015

Prosty i naturalny sposób na barwienia jaj cebulą

Jednak nie każdy ma talent, by tworzyć na jajkach dzieła sztuki. Moje jaja, te na zdjęciu, gotowałem do połowy zanurzone lub opasane gumkami.

Wesołych Świąt

Prosty i naturalny sposób na barwienia jaj cebulą.

Odcień zależy od kilku czynników - koloru cebuli (brązowy lub czerwony), czasu gotowania, moczenia łupinek cebuli i ilości tych łupinek - im więcej tym lepiej!
Łupinki cebuli włożyć do garnka i gotować razem z jajkami przez 10 minut. Mieszać, od czasu do czasu aby zabarwiły się równomiernie.
Jajka można po wyschnięciu z wody, udekorować robiąc patyczkiem z wacikiem nasączonym octem linie lub inne hieroglify, aby ciekawie wyglądały.
Aby uzyskać różowy lub czerwony kolor skorupek używajcie buraków, a właściwie soku z buraków (taki z butelski z Supersamu).
Można przetrzeć je ściereczką zanurzoną w oleju - będą wtedy miały ładny połysk.
Jednak nie każdy ma talent, by tworzyć na jajkach dzieła sztuki. Moje jaja, na zdjęciu gotowałem do połowy zanurzone lub opasane gumkami.