Thursday, November 22, 2018

Stockholms snubbelstenar är oäkta snubbelstenar - ”Ein Mensch ist erst vergessen, wenn sein Name vergessen ist”





Vet
Robert Hannah och Juno Blom, 

Liberalerna bakom
motionen 2018/19:497 

vad de motionerar om?
Tydligen inte!


robert.hannah@riksdagen.se
juno.blom@riksdagen.se


De två motionerar om det som kallas på tyska för Stolpersteine och på svenska snubbelstenar.  Syftet med snubbelstenar är att hedra judar och övriga förföljda som fördrevs eller mördades av nazisterna. 


Mannen bakom konstprojektet är den tyske konstnären Gunter Demnig. Varje sten skall ha en kortfattad inskription: Hier wohnte (här bodde), namnet, födelseåret, vilket datum han/hon deporterades, namnet på lägret och när personen mördades. 

I ett litet antal fall så kan det även stå überlebt (överlevde). Om offret inte var jude står det även vilken annan grupp jagad av nazisterna som personen tillhörde. Stenen placeras framför offrets sista bostad.

I Norge fanns 540 judar som deporterades sjövägen till Stettin och därifrån kördes till Auschwitz. Bara 8 överlevde!


Därför i Norge finns ett större antal snubbelstenar. Riktiga, äkta snubbelstenar enl. de krav som har ställts.


Däremot i Sverige finns/fanns inga personer som motsvarar de kraven. Därför kommer fram ett nytt begrepp Oäkta snubbelstenar. Sverige skall vara först (hur eljest)  med oäkta snubbelstenar. Naturligtvis så om det finns oäkta snubbelstenar så måste det även finnas äkta. 

Politikerna i L har inte fördjupat sig i problematiken. Det viktikaste att de själva lyser upp som en zirkonia sten.Under 11 år så har man sagt i Stockholms Stadshus klart nej till det döfödda projektet som drivs av Forum Levande Historia. Nu, i november 2018, efter kraftiga politiska påtryckningar från L, tillåter Kulturnämnden att Forum för Levande Historia får sätta ut 4 stycken oäkta snubbelstenar. Det står tydligt i deras beslut! Det värsta är att de oäkta snubbelstenar skall se ut på samma sätt som de äkta - smågatstensstora handgjorda betongstenar med en topp av mässing med ingraverad text. Det enda skillnaden skall vara texten!
Oäkta för att de motsvarar inte de ställda kraven. Stockholms oäkta snubbelstenar skall bl.a. ha en annan text. Andra människor än de som i andra länder skall hedras. De som nämns på stenen skall inte tillhöra kategori deporterade, deporterade från Sverige. De var handelsresande. Bara det faktum nedvärderar de 50 000 stenar och 50 000 Förintelsens offer i hela Europa som faller inom ramen av de äkta snubbelstenarna.

Ingen jude har deporterats från Sverige till koncentrationsläger efter krigsutbrottet.


Fyra judar och 4 adresser i Stockholm som efter 11 års sökande Forum Levande Historia tog fram tillhör handelsresande judar och ingen av adresser var deras fasta adress. En av de fyra är även spionanklagad.


Ingen av de 4 judar bodde i Sverige efter krigsutbrottet den 1 september 1939.

Det fanns tusentals judar som sökte uppehållstillstånd i Sverige före den 1 september 1939. Borde inte alla de få en oäkta snubbelsten, sk om de har vistats i Sverige före kriget.

Att uppmanna i Sveriges Riksdag att sätta ut oäkta snubbelstenar upplever jag som är son till Förintelsens överlevande som ett klart försök att trivialisera och bagatelisera Förintelsen.

En del politiker och myndighetsutövare tycks tro att bara de använder sig i sina motioner av orden som "värdegrund", "Förintelse", "antisemitism", mm och avslutar med "moralisk skyldighet"så låter det bra! Inget annat än äcklig populism, nu med judar som schackpjäser, de döda och oss, de levande!

Man har i flera år försökt att avstyra de oäkta snubbelstenar i Stockholm. Inte för att man vill  glömma Förintelsen. Man tycker däremot, med all rätt, att konceptet med snubbelstenar är inte relevant för Stockholm och för Sverige. 
Har Ni, motionsskrivare tänkt på det? Stockholm Stad gav 1 500 000 kronor år 1994 till Namnmonumentet i Stockholm. Även Regeringen gav en mindre summa. Projektet var dock äkta!

Det finns andra öäkta snubbelstenar än de som Levande historia myndigheten avser montera i Stockholm. De finns i Lund och de också avviker från Gunter Demnigs idé. De finns bl.a. i Lund.

En mycket ensidig tolkning av Kulturnämndens beslut. Kulturnämnden sa klart ja till att minnas Förintelsen men inte till de oäkta snubbelstenarna.

”Ein Mensch ist erst vergessen, wenn sein Name vergessen ist” (En människa glöms bort först när hans namn glöms bort) är Gunter Demnigs devis. Och genom att placera minnesstenar på gatan framför husen där personerna bodde, anser han att han säkerställer minnet av dem som bodde där. 

För ett bidrag på 1400 kr till hans firma/stiftelse kan vem som helst ta del i projektet och föreslå någon som bör hedras. 

Om kriterierna för konstverket följs eller inte är det okänt för mig. Jag hoppas dock innerligt att Sveriges Riksdag följer kriterierna.

Det finns andra oäkta snubbelstenar än de 4 som planeras i Stockholm. I Lund, på samma sätt som de planerade har de ett annat budskap i inskriptionerna, avvikande från Gunter Demnigs projekt som Myndigheten Levande Historia hela tiden åberopar trots att "deras stenar" är avvikande, oäkta.