Friday, December 28, 2018

Här ligger flera Anne Frank begravda - om Förintelsens offer begravda i Stockholm

Här under snön ligger ett hundratal "Anne Frank" begravda. Många av Förintelsens offer begravda i Sverige var, precis som Anne Frank i 15-16 år åldern.

Deras liv påminner starkt om varandra. Anne Frank blev bara 15 år gammal precis som Frimet Einhorn och flera andra som ligger begravda i Stockholm.

De fördes till koncetrationsläger Auschwitz. Då de var unga så ansåg man de som arbetsföra och arbetskraft saknades. Kvinnor och flickor kostade mindre än män och fick arbeta i tyska fabriker som etablerade sig runt lägren. Därför undgick många en direkt död vid ankomsten till koncentrations- och utrotningsläger. Det var SS-som fick betalt för "uthyrning av arbetskraft".

När östfronten närmade sig de områden där lägren låg i det Tysklandockuperade Polen så flyttade man fångarna som var arbetsföra till lägren i Tyskland. Både Anne Frank och Frimet Einhorn fördes från Auschwitz till Bergen-Belsen. Anne Frank dog av undernäring och tyfus i Bergen-Belsen strax innan de britiska trupperna befriade lägret den 15 april 1945. Frimet Einhorn dog 4 månader senare av samma orsaker i Stockholm.

Förflyttning av fångar till lägren belägna djupare i Tyskland startade samtidigt som offensiven på östrfronten startade. Samtidigt startade sitt arbete Sonderkommando 1005 i en aktion som hette Enterdungsaktion 1005 - uppgrävningsaktionen. Aktionen började med att massgravarna på sovjetiskt territorium.för att utplåna samtliga spår av Förintelsen (redan 1943) Därefter fortsatte man med de två största koncentrations- och förintelselägren i öst, Treblinka, Belzec och Sobibor. När den sovjetiska armén närmade sig under våren 1944, började tyskarna att likvidera Majdanek. Fångarna förflyttades till Auschwitz-Birkenau och andra läger. Tyskarna brände all dokumentation, men hann bara utplåna en del av byggnaderna.

Majdanek befriades av sovjetiska trupper den 24 juli 1944. Då fanns bara några hundra fångar kvar i lägret.