Thursday, May 30, 2019

White Boats - SS Kastelholm - Blue ship leaving Lubeck on June 28, 1945 to Stockholm





Tre tyska dokument som beskriver när Rozsi Weinberger flyttades mellan olika koncentrationsläger. Det börjar med en litet samhälle (200 km från Budapest) varifrån samtliga judar togs i april 1944 till ett av ungerska getton och därifrån till Auschwitz. Från Auschwitz tog som till Dachau och därifrån igen till Auschwitz den 27 oktober 1944. I slutet av december 1944 och början av januari 1945 började man tömma Auschwitz. Då hade man transporterat (eller var det kanske en dödsmarsch) Rossi Weinberger till Bergen-Belsen där hon befriades den 15 april 1945.


Rosi Weinbergers "brittiska dokument. Det bruna är hennes Field Medical Card och det vita är baksidan av hennes DP-kort (Displaced Person Index Card).
Det brittiska sjukhuset i gamla kasernområdet som låg 1.5 km ifrån koncentrationslägret. Hela området blev ett jättesjukhus med 13 400 sängplatser. Rosi Weinberger flyttades hit från lägret.

Rozsi Weinberger brittiska läkarjournal. Från koncentrationslägret flyttades hon till det brittiska sjukhuset i gamla kasernområdet som låg 1.5 km ifrån koncentrationslägret. Hela området blev ett jättesjukhus med 13 400 sängplatser.

Rosi Weinberger flyttades med tåg från det brittiska sjukhuset i Bergen-Belsen till det svenska Swedish Transit Hospital i Lubeck. Här fick hon ett nummer 410. Det kortet stämplades på redden i Trelleborg och därefter i Stockholm med 1 JULI 1945.  På kortet finns henns namnteckning Weinberger Róza.



SS Kastelholm skulle komma till mötesplatsen för de fem Vita båtar, redden utanför Trelleborg i tid. Därför skickade man ett radiomeddelande genom HM Prins Carl om en hastig kolning i Karlskrona. En pråm med 10 man att lasta skulle vara på plats.

SS Kastelholm skulle komma till mötesplatsen för de fem Vita båtar, redden utanför Trelleborg i tid. Därför skickade man ett radiomeddelande genom HM Prins Carl om en hastig kolning i Karlskrona. En pråm med 10 man att lasta skulle vara på plats. Dahlbom var kaptenen på SS Kastelholm.

När S/S Kastelholm anlände till Stockholm den 1 juli 1945, har 11 personer förts direkt i ambulans till Epidemiska Sjukhuset i Stockholm. I sjukhusets journal från 1 juli 1945 finns de namnen registrerade med start av nr. 2055. Flera av de intagna dog efter dagar eller veckor. I mångas journaler har man inte kunnat ställa diagnosen. I flera fall då en röntgenundersökning genomfördes kunde man inte avläsa bilderna på grund av vätskemängden och de långtgångna vävnadsförändringarna.