Wednesday, July 17, 2019

KULTURGRAV - KULTURARV - EVIGHETSGRAV - EVIGHETSKRAV! Om de judiska gravarna i Norrköping - UNRRAs Vita Båtar.


På Norra begravningsplatsen i Norrköping finns 13 judiska gravar. Bland de står en skylt Kulturgrav. Vad egentligen betyder det? Förblir de evighetsgravar?

I Norrköping finns 43 gravar av de överlevande som kom med UNRRAs Vita båtar till Sverige. Samtliga kom under juli 1945 till Norrköping med HMS Prins Carl för att få vård. 
Deras gravar finns på olika platser och på olika begravningsplatser. Varför har man begravd 13 judinnor på en kristen kyrkogård vet ingen. Dödsdatum nästan är detsamma, från maj 1945 till 1946. Gravhällar, de flesta är identiska och beställda av då Mosaiska församlingen hos arkitekten/stenhuggaren Flink. På Norra finns dock huvudsakligen gravar av de som dog i slutet av 1945. Samtidigt finns det gravar på Matteus från samma tidsperiod.

Min teori är att ingen förstod på Mosaiska församlingen att så många "flyktingar" skulle dö. Men många dog omedelbart efter ankomsten till Sverige och den inrapporterade vårdtiden omfattar endast 1 dag. Det är möjligt att beredskapssjukhusen i Norrköping valde att ha varsin begravningsplats. Detta bör undersökas. Arkivet i Arninge?!

Helene Neumans grav finns bland "judiska kulturgravar" på Norra kyrkogården i Norrköping. Kommer kulturstämpeln skydda denna grav i evighet. Helene dog 22 år gammal. Hennes gravhäll avviker något från de andra. Hade hon en släkting i Norrköping?

Lite information om Neuman Helen

Vad händer med de 13 gravar på Norra i framtiden? Det står visserligen en hel del om kulturgravar och evighetsgravar men hur länge gäller det? Det finns avtal men avtal blir gamla och de som ingick avtalen går bort också.

Det här med gravar handlar naturligtvis en fråga om kostnader för arbetet på begravningsplatsen och själva platsen.  Gravar, platsen återanvänds fortlöpande och var 25 år kan graven innehålla en annan persons kropp. De undantagna kulturgravplatser är bedömda i samråd med länsstyrelsen. Länsstyrelsen kan dock ändra sin bedömning.  Därför regeringen tillsammans med det Judiska Centralrådet se till att judiska, sk de personer gravar (minoritetsgravar) blir förklarade i lagen som evighetsgravar. I klartext: alla Förintelseoffrens gravar i Sverige skall bestå i evighet och skall användas i undervisningen om Förintelsen.

Blanka Gross DP-2 kort från Lübeck. Hon anlände till Norrköping den 1 juli 1945. Dog nästa dag. Varför har hon inte kommit till intensivvården dagen innan då Lassarettfartyget Prins Carl la till i Kalmar? Hennes grav finns på Matteus kyrkogården och där vid Judiska begravningsplatsen. Där är hennes plats relativ säker. Blanka hade en syster Dora som kom samtidigt till Norrköping. 


Blanka Gross Läkarkort. Anlände till Norrköping den 1 juli 1945. Dog nästa dag. Varför har hon inte kommit till intensivvården dagen innan då Lassarettfartyget Prins Carl la till i Kalmar? Hennes grav finns på Matteus kyrkogården och där vid Judiska begravningsplatsen. Där är hennes plats relativ säker.


I södra delen av Norrköpings kyrkogård finns ett antal gravar av Förintelsens överlevande som kom i juli 1945. De flesta begravda inom Kv 2 dog inom 6 månader. Flera gravar har bara dödsdatum. I de flesta fall finns både födelse- och dödsdatum.