Thursday, September 5, 2019

Myllrande persongalleri vid OS-1936 - Vem glömde svenska kungahusets närvaro vid nazisternas stora fest?

Olover Hilmes heter Oliver Hilmes

I SvD idag så skriver Anders Q Björkman om den nyss översatta boken Berlin 1936, 16 dagar i augusti. 1/3 del av sidan upptas av en bild av Sven Hedin och Hitler. Boken är enl. Björkman en beskrivning, en "myllrande persongalleri. Sven Hedin beskrivs av bokförfattaren Oliver Hilmes som en nyttig jubelidiot.

Det speciella är att det saknas information om det svenska kungahuset och information om deras deltagande och nazisympatier. Har Oliver Hilmes glömt de eller har Anders Q Björkman fått en grå lapp vid skrivandes ögonblick?

Anders Q Björkman skriver att Oliver Hilmes krymper sin mikrohistoria och porträtterar enbart 16 dagar under de Olympiska spelen. Anders Q Björkman tycks ha krympt ännu mer Oliver Hilmes mikrohistoria när han inte nämner det svenska kungahusets hjärtliga deltagande.

Det speciella är att det saknas information om det svenska kungahuset och information om deras deltagande och nazisympatier.


Det jag inte visste som framkom av artikeln var att Der Stürmer som var en antisemitisk och nazistisk veckotidning har plockats bort från gatorna under OS-1936.

1936

Tyska pojkar läser löpsedlar av Der Stürmer och Die Woche under Andra världskriget.




Der Stürmer utgavs i Tyskland från 1923 och fram till 1 februari 1945. Tidningen utgavs av Julius Streicher, en av Nazitysklands mest kända nazistledare och vän till Adolf Hitler.