Monday, October 7, 2019

Vita båtar har fortsättningsvis gråa lappar och får inte jämföras med "Bernadottes bragd" - Vita bussarna

Grav nr K-3343 på Norra judiska begravningsplatsen i Stockholm. Personen som är begravd under skylten är en judinna. Graven är typisk "levande historia". Bilden togs den 6 oktober 2019 av Roman Wasserman Wroblewski.
Grav nr 3343 - personen som är begravd under är en judinna. Graven är typisk "levande historia".

15 cm under markytan finns en gravhäll. Djupare i jorden finns även en gömt och glömt kropp av en av Förintelsens offer. Precis, Förintelsens offer. Förintelsen skördade liv långt efter att koncentrationslägren befriades, övertogs. Förintelsens offer dog även i Sverige! Förintelsens offer begravdes i Sverige!

Vid övertagandet av koncentrationslägret i Bergen-Belsen den 15 april 1945 fanns det 60 000 levande fångar där och 20 000 döda som senare begravdes i massgravar av den Brittiska armén.

Under perioden 15 april och slutet av maj 1945 dog mellan 36 400 - 37 600 före detta fångar där. Detta trots de massiva resurser som britterna satte in. Det byggdes bl.a. ett mastodont fältsjukhus, strax utanför lägret med 11 400 sjukbäddar. Detta att jämföras med det totala antalet sjukbäddar i Nya Karolinska i Stockholm som är 640.

I Bergen-Belsen fanns judar från nästan hela Europa: Tyskland, Polen, Spanien, Portugal, Holland, Frankrike, Jugoslavien, Albanien, Ungern samt från Turkiet. De flesta kom till Bergen-Belsen i slutet av 1944 och början av 1945 då man evakuerade de stora lägren såsom Auschwitz och Gross-Rosen. Då kom tusentals judar i ordnade former transporterats med godståg eller mindre ordnade i så kallade dödsmarscher, Tyskarna evakuerade dessa läger på grund av den annalkande ryska armén. Fortsättningsvis behövdes fångarna för slavarbetet bl.a. i krigsindustrin på andra orter i Tyskland. Samtidigt så monterade man ner fabrikerna runt Auschwitz.

Följden av förflyttningarna blev enorm "överbeläggning" och ytterligare försämring av förhållandena i bl.a. Bergen-Belsen. Precis såsom tidigare i getton så på grund av trängseln och undernäring blev resultatet stora epidemier av sjukdomar. Bl.a. därför hade tyskar och britter diskuterat under ett antal dagar övertagandet av Bergen-Belsen lägret. Både britterna och tyskarna var rädda att epidemier. skulle sprida sig utanför koncentrationslägret.
Man kan konstatera att mer än hälften arv Bergen-Belsens fångar dog under de 7 veckor som följde efter befrielsen den 15 april.

Förintelsen skördade liv bland defd fångarna under en lång tid. När Sverige har efter förfrågan (egentligen kravet) från UNRRA beslutat att ta emot 10 000 fd fångar så har ett flertal dött på vägen mellan sjukhuset i Bergen-Belsen och den svenska transitsjukhuset i Lubeck. Flera dog i väntan på de Vita båtarna i Lubeck och är begravda där. Döden bland fd fångarna fortsatte hela vägen till Sverige. Flera dog strax före inlastningen på de Vita båtarna i hamnen i Lubeck. Ett flertal dog under färden till de svenska hamnarna och begravdes i Sverige. Döden fortsatte att skörda liv bland de fd fångarna även i Sverige, som mest under 1945-1946. I sjukjournalerna, t.ex.från Epidemisjukhuset i Stockholm så står det ofta "vårdtid 3 dagar" och därefter ett kors och anteckning om dagen och klockslaget då patienten dog.

Förintelsen skördade således sina offer långt efter koncentrationslägren, bl.a. Bergen-Belsen befriades.
Vid den judiska begravningsplatsen i Stockholm (Norra begravningsplatsen i Solna) ligger ett hundratal Förintelsens offer som kom med de Vita båtarna till Stockholm begravda.

Sammanlagt så kom det över 600 personer till Stockholm med Vita båtarna. Av de 600 var troligtvis  400-450 judar, egentligen judinnor. Det är vad jag tror, har aldrig räknat exact. Både kristna och judiska fångarna fick att börja med ha landet där de föddes såsom nationalitetsbeteckning. Om min uppskattning är rätt så dog 25% av de judar som kom med Vita båtarna. Omedelbara Förintelsens offer.

Vita båtar. Sammanlagt så kom det över 600 personer till Stockholm med Vita båtarna. Av de 600 var troligtvis 400 judar.. Bilden tagen i Stockholm, Frihamnen, kajplats 2. I bakgrunden en "Vit båt" - S/S Kastelholm. 

Vita bussar. Veit Harlan och Kristina Söderbaum i Lübeck i april 1945. Veit Harlan producerade och Kristina Söderbaum medverkade i ett flertal av hans antisemitiska filmer, inte bara den mest mycket grova ”Jud Süss”. De stannade i Nazitysklam ända tills dess undergång och tycks ha flytt till Sverige mha Vita bussar i april-maj 1945.

Den 15 juli 1945 anlöpta S/S Kastelholm till Frihamnen i Vita båtarnas aktionen för tredje och sista gången. Ombord fanns tre systrar Jakubovits. Den yngsta, Elsa var i så dåligt skick att ho togs omedelbara i en ambulans till Epidemiska sjukhuset (Vid Roslagstull). Hon dog där efter 4 dagar.

Den 15 juli 1945 anlöpta S/S Kastelholm till Frihamnen i Vita båtarnas aktionen för tredje och sista gången. Ombord fanns tre systrar Jakubovits. Den yngsta, Elsa var i så dåligt skick att ho togs omedelbara i en ambulans till Epidemiska sjukhuset (Vid Roslagstull). Hon dog där efter 4 dagar.


Varför gav jag det här inlägget titeln Vita båtar har fortsättningsvis gråa lappar och får inte jämföras med "Bernadottes bragd" - de Vita bussarna. Dels så handlar det om den totala okunskapen om den fantastiska svenska aktionen Vita båtar. Dels så handlar det om den senaste invigningen av Förintelse Monumentet bland gravarna av Förintelsens offer som ägde rum igår. Det kom mycket folk men inga officiella, inga inbjudna bland massmedian, Stockholm lokala politiker, inte ens tjänstemän från Myndigheten för Levande Historia. Trist och mycket märkligt!

Inbjudna
SVT
TV4
SR P1
SvD
DN
Dagen
Mitti
Stockholm stads samtliga Kommunfullmäktige ledamöter

Egentligen så ville jag personligen ha det på det sättet, utan massmedia och politiker. Vi, dem överlevandes barn och barn barn och de som håller Förintelsens Minne levande och de - de begravda Förintelsens offer som kom med Vita båtar till Sverige 1945. Men faktum består, en total tystnad. Vita båtar skall ej nämnas. Vilka som utfärdade de gråa lapparna vet jag inte men resultatet av utskicket av inbjudan är entydigt.