Tuesday, December 10, 2019

Nobelpristagaren Nelly (Leonie) Sachs och Alfred Nobel - lika sorgligt varje år! - Glädjande med en skolklass vid J-kvarteret vid Judiska begravningsplatsen! - Undervisning om den mörka tiden vid Sachs grav och Förintelsemonumentet 6 stenar - 6 miljoner.


Nysnö låg på Norra begravningsplatsen denna Nobeldag 2019. Det var städat framför Alfred Nobels grav. Tända marshaller och en stor krans. Nobeldagen markerar Alfred Nobels dödsdag. Ett hundratal meter från Alfred Nobels grav, på den Judiska begravningsplatsen finns Nelly Sachs grav. Där var snön helt orörd denna decemberdag. Troligen hittade ingen dit, till den otydliga gravstenen som var helt övervuxen med lavar och mossa och nu även översnöad. Ingen, vare sig person eller organisation eller judisk församling kom ihåg nobelpristagaren Nelly Sachs på hennes födelsedag!

Nelly Sachs gravsten efter renovering - en frivillig insats från min firma STHLM Gravvård.



Tyskt frimärke från 1991, 100 år efter Nelly Sachs har kommit till världen.

Det som var glädjande var en skolklass som kom in på området. De tittade först på kapellet och därefter gick eleverna till de 6 stycken minnesstenar som markerar fältet där Förintelsens offer ligger begravda. Läraren och klassen gick från sten till sten. Jag vet vad de läste - Auschwitz, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibor and Treblinka ... 6 namn på dödsläger. En del elever böjde sig och tog bort nysnö från gravhällar och de 6 minnesstenarna. Jag berättade. De lyssnade. Vi gick ifrån Förintelsens offer gravar, de som kom med Vita Båtar vid krigslutet och kom fram till Nelly Sachs grav. Det gick inte att läsa på gravstenen vems grav var det. Det låg inte minnesstenar eller blommor vid den översnöade graven. Min firma, Sthlm Gravvård renoverade därefter Nelly Sachs gravsten då Judiska församlingen och Chevra  tycks syssla enbar med sådant som ger "klirr i kassan" (begravningar).

Nysnö låg på Norra begravningsplatsen denna Nobeldag 2019. Det var städat framför Alfred Nobels grav. Tända marshaller och en stor krans.  Nobeldagen markerar Alfred Nobels dödsdag.

Ett hundratal meter från Alfred Nobels grav, på den Judiska begravningsplatsen finns Nelly Sachs grav. Där var snön helt orörd denna decemberdag. Troligen hittade ingen dit, till den otydliga gravstenen som var helt övervuxen med lavar och mossa och nu även översnöad. Ingen, vare sig person eller organisation eller judisk församling kom ihåg nobelpristagaren Nelly Sachs på hennes födelsedag!

Det som var glädjande var att en skolklass oväntad kom in på området. De tittade först på kapellet och därefter gick eleverna till de 6 stycken minnesstenar som markerar fältet där Förintelsens offer ligger begravda. Läraren och klassen gick från sten till sten. Jag vet vad de läste - Auschwitz, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibor and Treblinka ... 6 namn på dödsläger. En del elever böjde sig och tog bort nysnö från gravhällar rund de 6 minnesstenarna.  Jag höll mig i bakgrunden. Det var en så vacker syn. Precis det som vi inom Föreningen Förintelsens Minne hade önskat oss.

Därefter kom jag fram till klassen och berättade. De lyssnade. De lyssnade mina korta berättelser om Zofia och Frymeta och Eva. Den yngsta var vara 11 när kriget kom till hennes hemstad och hon fördes till gettot och därefter såsom slavarbetare till koncentrationsläger. Det sista lägret för henne var Bergen-Belsen där hon befriades i april 1945. Eleverna visste inget om Vita Båtar och om att det vårdades över 600 överlevande i Stockholms området. Överlevande där en del levde bara få dagar efter ankomsten och hittade sin sista vila här i Stockholm. Ofta var de de enda från stora familjer som överlevde Förintelsen. Efter deras död fanns inga som skulle ihågkomma dem.

Därefter gick vi ifrån Förintelsens offers gravar till Nelly Sachs grav. Det gick inte att läsa på gravstenen vems grav var det. Det låg inga minnesstenar eller blommor vid den översnöade graven. Jag berättade om Nellys flykt till Sverige. Min firma, Sthlm Gravvård renoverade därefter Nelly Sachs gravsten då Judiska församlingen och Chevra tycks syssla enbar med sådant som ger "klirr i kassan" (begravningar).

Efter en stund gick gruppen mot det katolska begravningsplatsen och jag började tillsammans med en vän rengöra Nelly Sachs gravsten.

Det som var glädjande var en skolklass som kom in på området. De tittade först på kapellet och därefter gick eleverna till de 6 stycken minnesstenar som markerar fältet där Förintelsens offer ligger begravda. Läraren och klassen gick från sten till sten. Jag vet vad de läste - Auschwitz, Belzec, Chelmno, Majdanek, Sobibor and Treblinka ... 6 namn på dödsläger. En del elever böjde sig och tog bort nysnö från gravhällar rund de 6 minnesstenarna. Jag höll mig i bakgrunden. Därefter kom jag fram till gruppen och berättade. De lyssnade. Vi gick ifrån Förintelsens offer gravar, de som kom med Vita Båtar vid krigslutet och kom fram till Nelly Sachs grav. Det gick inte att läsa på gravstenen vems grav var det. Det låg inte minnesstenar eller blommor vid den översnöade graven.


Nelly Sachs hade stora svårigheter att stanna i Sverige. Därefter hade hon lika svårt att erhålla det svenska medborgarskapet.

Nelly Sachs hade stora svårigheter att stanna i Sverige. Därefter hade hon lika svårt att erhålla det svenska medborgarskapet.