Sunday, February 19, 2012

Sascha 1 år



Sascha fick tårta. Han och gästerna fick även dagen till ära oxfilé a la Wellington.



Inbakad oxfilé Wellington


Förbered oxfilén så här: Krydda och bryn filén en dag i förväg och förvara den därefter i kylen. Gör fyllningen helt färdig en dag i förväg.

Gör inbakningen samma dag men i god tid före serveringen, så att filén hinner kallna och därmed stabilisera sig innan den skärs upp.

Även dressingen till salladen kan göras klar en till två dagar i förväg.

Receptet är från Allt om Mat nr 1 1992.

Tillredning
Putsa oxfilén helt fri från fett och hinnor. Krydda den runt om med salt och nymald vitpeppar. Hetta upp en stor stekpanna och låt smöret bli väl nötbrynt. Bryn oxfilén ordentligt runt om så att den får en fin stekyta. Låt filén därefter kallna helt.

Fyllningen (Duxellemassan): Skala löken och vitlöken samt tvätta champinjonerna. Hacka lök, svamp och skinkan i mycket små tärningar. Fräs löken och vitlöken lätt i smöret utan att det får färg. Tillsätt svampen och koka ihop det hela tills all vätska dunstat bort.

Tillsätt skinkan och tomatpurén samt krydda med salt och peppar. Fortsätt att fräsa under omrörning på ej för stark värme ca 5 minuter så att ytterligare vätska dunstar bort. Massan ska ha en "torr" konsistens när den är färdig. Tag pannan från spisen och rör i äggulorna. Låt massan kallna helt.

Inbakning av oxfilén: Sätt ugnen på 200 °C. Tag fram och tina smördegsplattorna. Borsta bort ev mjöl från plattorna och lägg dem på varandra. Kavla ut plattorna till en fyrkant 40 x 40 cm.

Bred ut ca 1/4 av fyllningen ca 5 cm in på degplattan så att oxfilén lagom får plats ovanpå. Lägg filén på fyllningen och bred resten av fyllningen på och runt omkring oxfilén så att den blir helt täckt.

Pensla med uppvispat ägg runt degkanten. Vik degen runt oxfilén så att den blir väl täckt. Var noga med att vika in degen i de båda ändarna. Lägg oxfilén med degskarven nedåt direkt på en ugnsplåt utan kant. Pensla degen med ägget och sätt in oxfilén på nedersta falsen i ugnen. Grädda filén i 35 minuter varefter den får kallna.

Fransk sallad: Skär salladssorterna, skockbottnarna och champinjonerna i ej för små strimlor, bitar och skivor och blanda. Skaka ihop samtliga ingredienser till dressingen i en burk med lock. Vid serveringen skärs oxfilén upp i minst 2 cm tjocka skivor och läggs upp på ett stort fat. Lägg salladen på samma fat om den får plats annars i en skål bredvid. Skaka och ringla dressingen över salladen och allt är klart att servera.