Friday, August 30, 2013

The grey zone - Den gråa zonen - Film om krematorium nr. IV i Auschwitz

October 1944 i krematorium IV dödslägret Auschwitz-Birkenau. 

För att effektivisera förintelseprocessen tvingade nazisterna vissa fångar att ställa upp i så kallade "Sonderkommando". 


Det var grupper av judar som tvingades att föra de andra fångarna till gaskamrarna för avrättning, flytta på de döda och kremera de. 






I gengäld fick dessa fångar vissa privilegier som bättre mat och framför allt fick de leva fyra månader längre.


En 14 årig flicka överlever gasningen och fångarna från Sonderkomando räddar henne till liv. För hur länge? 






Sonderkommando planerar att revoltera strax innan deras extra 4 månader av livet tar slut. Den 7 oktober 1944 utbryter revolten. Fångarna ur Sonderkommando lyckas att spränga krematroium IV i luften!




Bilden visar en tredimensionell rekonstruktion av Krematorium II.  I mitten ser vi de fem krematorieugnarna. 8 (högst upp till vänster i bilden) är bårhus, där liken förvarades i väntan på att brännas. Senare blev 8 det rum där offren klädde av sig innan de gick in i gaskammaren) och 9 är själva gaskammaren  Längst till höger är bostadsutrymme för Sonderkommandot. 

Ett under 2000-talet upphittad fotoalbum med inskriptionen "Auschwitz 1944/06/21". Redan på sin första sida signalerade det unika innehållet.  I albumet finns få fotografier av koncentrationslägret Auschwitz mördarkomplex, vilket inkluderade Auschwitz-Birkenau, det största nazistiska förintelsecenter. Albumets ägare - mycket tyder på att albumet tillhörde och skapades av SS-Obersturmführer Karl Höcker, adjutant till kommendanten i Auschwitz, SS-Sturmbannführer Richard Baer. Höcker var stationerad vid Auschwitz från och med maj 1944 till utrymningen av lägret i januari 1945. Många av fotografier visar avkoppling av SS-anställda efter sina mördarpass.


Ett under 2000-talet upphittad fotoalbum med inskriptionen "Auschwitz 1944/06/21". Redan på sin första sida signalerade det unika innehållet.

I albumet finns få fotografier av koncentrationslägret Auschwitz mördarkomplex, vilket inkluderade Auschwitz-Birkenau, det största nazistiska förintelsecenter. Albumets ägare - mycket tyder på att albumet tillhörde och skapades av SS-Obersturmführer Karl Höcker, adjutant till kommendanten i Auschwitz, SS-Sturmbannführer Richard Baer. Höcker var stationerad vid Auschwitz från och med maj 1944 till utrymningen av lägret i januari 1945. Många av fotografier visar avkoppling av SS-anställda efter sina mördarpass.
Ett av mördarpass för SS. Leva lite till eller direkt till gaskammaren var ett dagligt arbete för SS.