Thursday, February 13, 2014

Wróblewski Gabriel och Wroblewski Marian - Kan man ljuga i rätten under ed? Vad heter det? Var det sanning?

Po szwedzku o tym jak moi bracia Marian Wroblewski i Gabriel Wroblewski byli świadkami przeciwko mnie w Sądzie szwedzkim i zionęli nienawiścią w czasie sprawy sądowej. Ja wtedy się strasznie za nich wstydziłem, głównie przed Rodzicami i siostrą.

Pamiętam że już jako dziecko deklamowałem, niby dla żartu:
Z mego braciszka moge być dumny gdyż jest on moim gwoździem do trumny!


Mened, i svensk rätt, ett brott varigenom den som avgivit vittnesed inför domstol, sedan i sitt vittnesmål ljuger på ett sådant sätt att han eller hon påverkar målets utgång. Påföljden är vanligtvis fängelse

Man skiljer på mened och på att vägra besvara en fråga under huvudförhandling. I det sistnämnda fallet kan häktning komma i fråga!

"Jag, (...) Wroblewski, lovar och försäkrar på heder och samvete, att jag skall säga hela sanningen och intet förtiga, tillägga eller förändra."


De två i mitten har idag vid Södertörns Tingsrätt vittnat mot sin egen bror - Gabriel och Marian Wroblewski


Judas Iskariot var lärjungen som förrådde Jesus för 30 silvermynt och lämnade ut honom till översteprästerna. Enligt evangelisten Matteus ångrade Judas sin gärning och hängde sig. Enligt Apostla­gärningarna köpte Judas mark för pengarna men fick aldrig glädje av sitt köp eftersom han föll framstupa varvid buken sprack så att inälvorna rann ut.




Marian Wroblewskis påståenden inför den svenska domstolen idag.

Påstående 1

    Marian Wroblewski framförde att jag är inte fotograf till fotot av vår pappa.
    Han motiverade det med att fotot är ett mycket bra foto (tack!) och att han vet att det var taget i en studio och att föräldrarna köpte både bilden och negativet från studion.

    Hans påståenden (under ed) är naturligtvis lätta att genomskåda och avfärda.
  • Ingen studio säljer negativ. 
  • Ingen studio använder en småbildskamera.
  • Ingen fotograf vänder kameran i studion upp och ned mellan tagningarna.
  • Kameran i studion vid porträttfotografering är fast och med en fast vinkel mot den avbildade personen (90 grader)
  • Ingen studio använder en putsad fasad från Birkagatan 3 (till vänster om porten) som bakgrund.
  • Ingen studio tar porträttbilder av personer med ytterrocken på.
  • Ingen fotograf i studion åker efter bildtagningen till min arbetsplats vid Karolinska och tar där en en sista bild på rullen.
  • Ingen fotograf/Studio lämnar ifrån sig negativet eller fullständiga rättigheter till bilden.
  • Inte kunde Marian Wroblewski ange vilken studio som min far anlitade!

Foton av Michal Wroblewski tagna strax före Michal Wroblewskis 80 års dag av hans yngste son - Romuald Wroblewski. Samtliga ovanstående bilderna tagna framför fastigheten Birkagatan 3 i Stockholm. På bilderna till höger ser man tydligt att Michal Wroblewski bär på en ytterrock!
Fotot av Michal Wroblewski taget strax före Michal Wroblewskis 80 års dag av hans yngste son - Romuald Wroblewski. Bilden tagen framför fastigheten Birkagatan 3 i Stockholm. Här i ramen, bakom glas i Romualds lägenhet på Nedre Kungsholmen.


Ingen studio säljer negativ. Ingen studio använder en småbildskamera. Ingen fotograf vänder kameran i studion upp och ned mellan tagningarna. Kameran i studion vid porträtt fotografering är fast och med fast vinkel mot den avbildade personen (90 grader).
Ingen studio använder en putsad fasad från Birkagatan 3 (till vänster om porten) som bakgrund. Ingen studio tar porträttbilder av personer med ytterrocken på.

Ingen fotograf i studion åker efter bildtagningen till min arbetsplats vid Karolinska och tar där en en sista bild på rullen. Bild 17 är tagen vid Thoraxkliniken mot Konung V forskningsintitut
Birkagatan 3 i Stockholm. Här bodde vår föräldrar. Det rosafärgade området utgör bakgrunden i det fotot jag tog av min far inför hans 80-årsdag!



Ingen fotograf i studion åker efter bildtagningen till min arbetsplats vid Karolinska och tar där en en sista bild på rullen. Här var det baracken som var av intresse. På sextiotalet bodde här sjuksköterskor som var anställda av KS. Konstigt nog så var morgonen badrummet i baracken fylld av personer som rakade sig och var av det motsatta könet till syrrorna. Det fanns också en tennisplan där träden står. Inget av det finns kvar idag!

Bilden av min far tog jag inför införandet av hans bild bland födelsedagar i dagspressen, här i DN. Så det var nog i början av oktober 1991 som jag tog bilden. Det var en kall dag och det var därför min far hade en rock på sig som jag bad honom förskjuta ner så att den skulle inte komma med på bilden.



Under över ett år visste vittnet Marian Wroblewski inget om fotot av pappa. Han framförde att vem som helst kunde ha tagit bilden av Michal Wroblewski i kostym och med slips. Så står det i sista versionen av brevet från Nowakowski till Tingsrätten från den 8 oktober 2013. Vad händer vid Tingsrättsförhandlingen? Ett mirakel! Marian Wroblewski minns plötsligt allt! 
Plötsligt vet han och är säker (även under ed) att att fotot var taget i en fotostudio och att våra föräldrar köpte både bilden och negativet från studion. Hans påståenden är naturligtvis inte svåra att genomskåda och avfärda.


Påstående 2
Vittne, Marian Wroblewski plötsligt kommer ihåg att det var han som tog bilden (se nedan Bild 3) som Nowakowskis Nowa Gazeta Polska publicerade. 

Före dagens förhandling då jag berättade för rätten om omständigheterna under vilka bild nr. 3 togs visste Marian och Gabriel Wroblewski inte var bilden togs. Men så efter pausen i Tingsrätten så visste de plötsligt allt! De kunde t.o.m. fastslå vem som tog bilden....

Detta trots att i målet (som pågått i över ett år) och senare under tingsrättsförhandlingen framgått att det var Marian Wroblewski som levererade, men tog inte själv bilden till Nowa Gazeta Polska.

Före dagens förhandling då jag berättade för Tingsrätten ännu en gång om omständigheterna under vilka bilden togs visste han nästan inget om bilden. Men så, plötsligt efter pausen i Tingsrätten så visste han allt t.o.m att han var den som tog bilden! Plötsligt!

Nu, vid vittnesförhöret minns plötsligt "ett 80 minus vittne" att det var han som var fotografen. Hans bror Gabriel Wroblewski bekräftar, även han under ed Marian Wroblewskis osanna version.

Till saken hör att Marian Wroblewski avlägsnade sig direkt efter vigseln till sitt konditori och fanns överhuvudtaget inte med under aktiviteterna och gemensamma fotograferingen i Stadshusträdgården.

Så det är i det närmaste helt uteslutet att han från sin konditori på Kungsgatan kunnat ta en bild av föräldrarna i Stadshusträdgårdsmiljö mot Riddarholmen.

Min advokat frågade snällt Marian Wroblewski om han hade något negativ på det, nej svarar Marian Wroblewski. Där vet jag däremot, att han talar sanning. Jag har nämligen självt, det nämnda negativet.


Till saken hör att Marian Wroblewski avlägsnade sig direkt efter vigseln till sitt konditori och finns överhuvudtaget inte med under aktiviteterna och gemensamma foton i Stadshusträdgården, vare sig han, hans fru janina eller hans dotter Sabina Wroblewski. Men Marian Wroblewski intygade  under ed att han är upphovsman till bild 3 i Nowa Gazeta Polska nr. 7 år 2012. Skall man tro på det? Skall man tro på Gabriel Wroblewski som under ed bekräftade det?
Ljudupptagningar från domstolsförhandlingen kan man få ut först när inspelningen expedierats vilket vanligen innebär att förhandlingen ska vara avslutad och protokollföraren fört ljudupptagningen till akten.


 Mened är ett artbrott med högt straffvärde. En vuxen person som döms för mened riskerar ett kännbart fängelsestraff.

Marian Wroblewski framförde att jag är inte fotograf till fotot av pappa. Han motiverade det med att fotot var taget i en studio och att föräldrarna köpte både bilden och negativet från studion. Hans påståenden är naturligtvis lätta att genomskåda och avfärda. Ingen studio säljer negativ och ingen studio (inte ens i Polen) använder en småbildskamera.