Saturday, July 15, 2017

Bollhusmötet - Pelle Svanslös varnar för nazismen. Den elaka katten Måns däremot ordnar ett möte och skriker i Hitlers still...

I anslutning till Svettis, (Fd Gymnastiska Institutionens byggnad) ligger den ökända tennishallen, platsen där Bollhusmötet ägde rum. 

Bollhusmötet arrangerades av studentkåren vid Uppsala universitet den 17 februari 1939, i den då nybyggda Tennishallen kallad "Bollhuset". En majoritet av de närvarande studenterna protesterade mot att Sverige skulle ta emot tio tyska, judiska akademikerflyktingar från Nazityskland. Dessa ansågs hota studenternas framtida arbetsmarknad. 

I presidiet under Bollhusmötetsatt satt bara "liberala studenter" (se bilden och bildtexten nedan), inte nazister. De tillät dock en omröstning. Senare på samma sätt röstade studenter vid Karolinska Institutet och vid Lunds Universitet. Röstade emot beviljande av arbets- och uppehållstillstånd för viss utländsk, framförallt intellektuell arbetskraft. 

Förra veckan var jag i Uppsala och guidade.

Jag berättade om Bollhusmötet och om att historien finns beskriven i den tecknade filmen om Pelle Svanslös (1981) i regi av Stig Lasseby. 

Filmens Pelle Svanslös (Knutsson) varnar för nazismen.
Den elaka katten Måns däremot ordnar ett möte och skriker i Hitlers stil att de svanslösa (omskurna?) katterna skall skickas tillbaka dit dem kom ifrån – till landet!
Måns skriker vidare: lantisar är malliga och har fått för sig att dom är något!

Ordning eller svanslöshet? 

Måns vill ha en omröstning och skriker:
Hur ska vi ha det i framtiden?
Räck opp en tass!

Nästan alla deltagare räcker upp en tass.


Katter i filmen påverkades av Gestapoliknande hot: 
Hur blir de med "svanslöshet"? Skall vi kanske kapa svansen på Er också?
Lägg till bildtext

Bollhusmöte - i mitten ordförande Lennart Hartmann till vänster vice ordförande Eva Wennerström (senare gift med Hartmann) och till höger Gösta Knuttson (författare - personiferar sig med Pelle Svanslös). Alla tre (liberaler) sägs vara engagerade för en flyktingvänlig linje vid Bollhusmötet men tillät att Studentkåren antog en protest mot den judiska invandringen.


Katter i filmen är i färd med att starta Katternas Kristallnatt som leds av den elake katten Måns.