Sunday, August 12, 2018

Dicks sanning om Vita bussar är tagen från Wikipedia.


Dicks sanning om Vita bussar är tagen från Wikipedia



Vita bussar var delvis en räddningsaktion av svenskfödda kvinnor (med tyskt medborgarskap) gifta med tyskar godkänd av den svenska regeringen. Svenska regeringen i Stockholm har även gett direktiv om att fångar av rätt nationalitet som var fängslade i tyska koncentrationsläger skulle räddas till Sverige. Rätt nationalitet, läs nordiska arier. Det handlade om danskar och norrmän som fängslades p.g.a. sin medverkan i motståndsrörelsen och senare även danska judar i Theresienstadt.

Det florerar legender och sanningar om Sveriges agerande under krigets sista dagar och om de Vita bussarna. Vilka är sanningarna och vilka är legender?

Dick Harrison förmedlar idag i SvD endast de gamla, luddiga fakta med nya fängslande illustrationer.

Det behövs en sammanställning när och hur och hur många. Man vet att bland de officiellt uppgivna 15.000 "räddade" fanns minst 1.500 svenskfödda kvinnor ofta med barn (med tyskt medborgarskap). Det var svenskor gifta med nazityskar och deras avkomma.
"Pojkar från Gestapo" följde de Vita bussarna... En härlig erfaren samling på sitt sista, så annorlunda uppdrag!  Här i samspråk med F. Bernadotte.

Ovan, ett utdrag ur sv. Röda Korsets pdf-fil om Vita bussarnas aktion. 
Vilka är "de andra svenskfödda tyskarna"? 
Aktioner som "Vita Bussarnas" sammanfaller med tidpunkten då två ryska arméer slog ring runt Berlin och de ryska trupperna mötte USA trupperna (se kartan med de olika tidpunkterna markerade). Så det som verkligen stämmer var att det var i andra världskrigets slutskede. T.ex. de brittiska trupperna kom fram till Bergen-Belsen första veckan i april 1945 och övertog lägret från tyskarna den 15 april 1945. De möttes av tusentals svältfödda lägerfångar och mängder av lik.