Monday, February 25, 2019

Förintelsens överlevande och hunden som bytte matte den 17 augusti 1945, klockan 13.35 - Om Sara och Etel som med UNRRAs Vita Båt S/S Kastelholm till Frihamnen

Efter att Sara Ehrenfeld (Ehrenfeldová) dog har hennes porslinhund och andra tillhörigheter lämnats till patient nr. 565 Etel Hofman.

Sara blev patient nr 483 enligt Läkarkortet från Sigtuna. Sigtuna beredskapssjukhuset använde Saras registreringsnummer från Inresekortet hon fick strax före avresan från Lübeck. 
Trots att hennes fångenskap i Bergen-Belsen tog slut den 15 april så vägde hon fortsättningsvis, efter 3 månader endast 28 kg. Efter hennes död har hennes porslinhund och andra tillhörigheter lämnats till patient nr. 565 Etel Hofman.

Vi vet inte mycket om den Förintelsens överlevandens öde innan hon kom till Stockholm med de Vita Båtarna under sommaren 1945. Vi vet väldigt lite om hunden. Vi vet att den bytte ägaren en sommardag i Sigtuna. Porslinhunden var av de få personliga tillhörigheter som Sara Ehrenfeld hade.

Sara var född år i Lučenec eller Losonc på ungerska eller på לאשאנץ på Jiddish i Banská Bystrica regionen. Losonc tillhörde Ungern fram till slutet av första världskriget, därefter blev den tjeckisk och därefter anekterades Lučenec åter 1938 av Ungern som ingick en pakt med Hitler och Mussolini.

Därefter vet man mycket lite om henne. När Andra världskriget bröt ut var hon 17 år gammal och gick i gymnasiet i 
Losonc
Vid den tiden bodde 12 tusen personer i staden och av de var dryggt 2 tusen judar.

Den 19 mars 1944 ockuperade Tyskland Ungern. Redan en månader senare, den 3 April 1944 publicerade den lokala tidningen Losonci Hirlap information att matrantionering skulle införas och omfatta den judiska befolkningen samt att judar skulle med omedelbar verkan friställas från alla statliga tjänster och att alla judiska affärer skulle stänga. 


Den 2 maj bildades Losonc getto. Förflyttningen till Öst* var förestående. Under första dagar i juni 1944 förflyttades den judiska befolkningen till ett område av tegelbruk låg. Tegelbruket i Losonc hade eget järnvägsspår. Först efter flera nätter kom det första tåget.

Den 9 juni har det första tåget lämnat Losonc tegelbruket med 1970 judar. 
Ett typiskt dödståg med boskapsvagnar där man pressade in 100 och ibland även fler personer in i varje vagn. Det andra tåget lämnade sidospåret vid Losonc tegelbruk bara några dagar senare. Enbart 450 kvinnor och 160 men överlevde selektionen i Auschwitz, bland de Sara Ehrenfeld (egentligen Eherenfeldová Sari). Bara 294 överlevde kriget. Ett tiotal återvände till Losonc, staden som hade över 2000 invånare före Förintelsen. Var Sara även i Theresienstadt och fördes därifrån till Auschwitz?

Saras kort från Theresienstadt. Där står också hennes namn som det kanske borde stå på hennes grav . Ehrenfeldová. Varför står staden Liberec på hennes kartotek kort?

Troligen har Sara, liksom många andra kvinnor som överlevde selektionen flyttades till andra läger och slutligen till Bergen-Belsen, Efter Bergen-Belsens befrielse i mitten av april har hon vårdats där i fd SS-baracker som blev ett britiskt fältsjukhus. Hon blev uttagen att få vård i Sverige inom UNRRA-aktionen och blev buren ombord på S/S Kastelholm den 28 juni 1945. Fartyget la till vid kajplats 2 i Frihamnen den 1 juli 1945. Sara var i så dåligt skick att hon togs i en ambulans direkt från Frihamnen till Epidemisjukhuset vid Roslagstull. Först efter ett dygns intensivvård där fördes hon i ambulans vidare till beredskappsjukhuset i Sigtuna. Trots att hennes fångenskap i Bergen-Belsen tog slut den 15 april så vägde hon efter 3 månader endast 28 kg.

Sara blev patient nr 483 enligt Läkarkortet från Sigtuna. Efter hennes död har hennes porslinhund och andra tillhörigheter lämnats till nr. 565 Etel Hofman.

Sara blev patient nr 483 enligt Läkarkortet från Sigtuna. Efter hennes död har hennes porslinhund och andra tillhörigheter lämnats till patient nr. 565 Etel Hofman.

Sara Ehrenfeld(ová) är begravd vid Norra judiska begravningsplatsen (K-kvarter) i Stockholm. Om Saras familj vet vi att hennes föräldrar är i Auschwitz (läs döda) att hennes "bröder i Ungern" (läs troligen. uttagna till slavarbete i det militära) samt att hennes två systrar var i Bergen-Belsen.

Om Etel Hofman, patient nr. 565 som fick Saras porslin hund berättar jag en annan dag.

Om Etel Hofman, patient nr. L - 565 som fick Saras porslinhund berättar jag en annan dag. L står för Lübeck och den Svensta Transit Sjukhuset där. De överlevande från Bergen-Belsen transporterades under juni-juli 1945 till Lübeck där de registrerades och förbereddes inför transporten med Vita Båtar till Sverige.

* Förflyttningen till Öst var förestående betyder deportation till förintelselägret Auschwitz.