Friday, April 5, 2019

I skuggan av en skorsten eller om Halina Neujahrs associationer.

Rosöga. Halina Neujahr första till höger på båda bilderna.
Halina Neujahr älskade göra fotoalbums. Inte bara om sig själv men även om andra ämnen. Det karakteristiska för hennes album var användandet av ett mörk underlag där hon skrev texter med en vit penna.

Här, i det första svenska albummet skriver Halina tvenne gånger om skorstenen på bilden. Hon skriver, "i skuggan av skorstenen" och "när skorstenen inte längre skrämmer". Det här måste nog handla om hennes associationer med krematorieskorstenar i Förintelselägren. På bilderna i Rosöga faller skuggan av skorstennen åt andra hållet med ändå ger den en mörk skugga, väcker en association.

I det första svenska fotoalbummet skriver Halina tvenne gånger om skorstenen på bilden i Rosöga. Hon skriver, "i skuggan av skorstenen" och "när skorstenen inte längre skrämmer". Det här måste nog handla om hennes associationer med krematorieskorstenar i Förintelselägren. På bilderna i Rosöga faller skuggan av skorstenen åt andra hållet men i minnet har hon troligen skorstenen från Majdanek - ett dödsläger där hennes mor Gitla Neujahr mördades.

Halina skriver på den andra bilden "när moster är med oss". Ciocia betyder moster men även är en slang använd för menstruation.  De flesta kvinnor, enligt de läkarkort jag har studerat hade ingen mens i lägren. Orsakerna till det är kända. För många återkom mensen först på beredskapssjukhusen i Sverige.

Ovan två foton från hennes album från den första tiden i Sverige. Jag tror att hennes bilder med skorstenen i bakgrunden är från Rosöga lägret utanför Strängnäs.  I lägret vistades professor Halina Neujahr, överlevande från Förintelsen.

Fotografen är okänd när det gäller både bilderna av Halina (tagna 1945/46) och av Rosöga (nedan tagen 1955).