Tuesday, April 2, 2019

Svensk tiger byter päls precis som Kameleonter ändrar färg efter omgivningen och för att imponera

Kameleont-ödlor är kända för att kunna ändra färg efter omgivningen. Kameleonter byter även färg för att locka till sig en partner. Kamoflageförmågan handlar således om anpassningen.

Hur ser en svensk tiger ut. Vet inte! Det ända jag vet att den byter päls. Både under vintertiden och under sommaren. Allt efter händelsernas förlopp. Håkan Eklunds bild (med Hitlerluggen och svastikan) och bild från beredskapstiden ovan tycker jag säger allt om en viss epok och pälsbyten.

En svensk tiger som bar på en lugg började tappa sin päls från tretio- och förtiotalet strax efter att de tyska trupperna blev omringade vid Stalingrad i slutet av 1942. Efter tyskarnas kapitulation vid Stalingrad i början av 1943 och nederlaget vid Kursk sommaren samma år började den gamla tigerpälsen ramla av. Man skulle inte kunna visa sig i den i det nya Europa, den utan nazister. Hur skulle man få en ny päls som skulle sitta rätt och inte påminna om de åren med lugg? Jag tror att Vita bussar och Vita båtar i slutet av andra världskriget var lösningen på pälsproblemmet.

Kameleont-ödlor trodde man skiftar färg för att gömma sig, men det finns andra orsaker, när de blir arga eller rädda får de snabbt svarta fläckar. Kameleonter ändrar även färg för att imponera.

Kameleonter är kända för att kunna ändra färg efter omgivningen så att de inte upptäcks av rovdjur. Kameleonter byter färg för att locka till sig en partner eller skrämma bort en rival. Kamoflageförmågan handlar således om anpassningen. Anpassningen!

Winston Churchill om Sverige under andra världskriget: "beräknande själviskhet". När man ville ge Churchill Nobelpriset år 1953 så han tackade nej...