Tuesday, August 20, 2019

Precis såsom i trafiken så gäller visa regler för "ett judiskt liv". Judiska församlingen och Chevra Kaddishas uppgift!




Precis såsom i trafiken så gäller visa regler för "ett judiskt liv". Det är inte så att alla skall/måste be i synagogan eller begravas på ett judiskt sätt. Man skall dock se till att möjligheten till det finns. Det ansvaret vilar på JF och CK - Aron Szugalski Verständig och Hans Fink. De två ansvarar för ovanstående. De två har sett och insett (hoppas jag) att det saknas vatten vid våra judiska begravningsplatserna sedan 1998 - 20 år jubileum förra året.

Livia Fränkels förslag med att nyttja vattenkranar för bevattning är helt strålande. Tyvärr, strålar inte vatten ur dessa bevattningskranar under tiden då det råder nattfrost - minusgrader. Så det gäller att passa på och besöka/begrava sina närmaste under sommaren... 

Det hela handlar om en tradition (judisk) att tvätta händerna efter att man har besökt en judisk begravningsplats.

Tillbaka till Chevras styrelse. Det kom upp till ytan under Chevras årsmöte att Chevra inte vill bekosta begravningsutrustning för 35 000 kronor eller installera rinnande vatten vid Kapellet. Det tillhör faktiskt till judiska begravningsritualer att tvätta händerna efter gravsättningsceremonin. Nej, inte ens det är fixat trots att frågan väcktes 1997.

Samtidigt så sitter Chevrastyrelsen på nästan 7 miljoner kronor och deras huvudglädjeämne är att pengarna växer i takt med att börsen utvecklas i positiv riktning. Detta år blev det hela 500 000:- och efter skatt hela 250 000:-.


Glädjen att administrera 7 000 000  kronor var så stor i Chevrastyrelsen att i Resultaträkningen för år 2018 implementerat en summa på 142 424 kronor (se nedan). Summan finns under verksamhetskostnader. Hela "Verksamheten" bestod dock av en resa för hela styrelsen (med fruar och män?) till Strasbourg i franska Alsasce.

Först när summan skulle förklaras så visade sig att pengarna har, huvudsakligen till en minst sagt, nöjesresa. Hans Fink, researrangör och ordförande i Chevra försökte förklara syftet med det nyupptäckta resan att man "besökte rabbiner". Ett rabiat försök att tvätta sin byk som inte gick hem hos de som kom till årsmötet. 




Hans Flink, tidigare vid Skatteverket, försökte således gömma 100 000 kronors resa under Verksamhetskostnader, inköp för begravningsverksamheten, se nedan. Resten av styrelsen som var med på resan godkände detta och skrev under Årsredovisningen. Även revisorn Peter Rosenberg i sin Revisionsberättelse tillstyrkte det. Samma kompisanda fanns tidigare i Föreningen Förintelsen Överlevande. Där hade däremot, föreningens revisor icke godkänt deras räkenskaper, en hederlig man!

Resan är på inget sätt nämnd i hela Årsredovisningen. Det var inte en enhälligt årsmöte som röstade för ansvarsfriheten för Chevras styrelse, bara styrelse och de styrelsetrogna.

Kostnader för ovanstående två kranar beräknar jag till 25 000 för 2 stycken.