Monday, January 25, 2021

Daniel Leviathan en arkeolog som plagierar andras resultat får Bindefelds pris. Plagiat - Plagiering innebär att du använder en annan persons verk - det kan vara en text, en bild, ett projekt utan att referera till källan. Du tar helt enkelt tar åt sig ”äran” för något du faktiskt inte har gjort. Detta klassas inom universitetet som ”fusk”.

 Plagiat

Plagiering innebär att du använder en annan persons verk (det kan vara en text, en bild, ett musikstycke eller dylikt) utan att referera till källan. Du tar helt enkelt tar åt sig ”äran” för något du faktiskt inte har gjort. Detta klassas inom universitetet som ”fusk”, precis på samma sätt som om du skulle ha en fusklapp på tentan. Men nästan värre är att det motverkar att du lär sig skriva självständigt och akademisk hederlighet. Plagiering är den form av ”fusk” studenter oftast anmäls för.

Några uppenbara fall av plagiat är till exempel

  1. Att använda någon annans idé och skriva om denna som om den var ens egen (det vill säga utan att ange källan)Att använda någon annans arbete och presentera det som om du själv har skrivit det
  2. Att kopiera något direkt från internet utan att ange källan (om det är ordagrant kopierat måste du dessutom använda ”citat-tecken”)
  3. Att använda en annan författares text som du ”skriver om”, men då bara byter ut några ord här och där (detta är plagiering oavsett om du anger referensen eller inte).
Detta händer om fusk misstänks

Alla fall av misstänkt fusk anmäls till Rektor. Kursansvarig lärare tar kontakt med studierektor. Dessa går igenom fallet och gör tillsammans en anmälan till Rektor. Studierektor meddelar studenten att den har blivit anmäld.

Rektor låter utreda ärendet med hjälp av juridiska enheten. När ärendet är tillräckligt utrett lämnas det till disciplinnämnden för prövning och nämnden fattar sedan slutligt beslut i ärendet.

Om disciplinnämnden beslutar att studenten fälls för fusk får studenten antingen varning och avstängning. Avstängning innebär att du under tiden för avstängningen inte får delta i någon form av verksamhet inom ramen för utbildningen vid Lunds universitet, det vill säga du får inte delta i undervisning, prov, seminarier, vistas i laboratorielokaler etcetera. Ett beslut om avstängning kan gälla upp till sex månader och du har inte rätt till studiemedel under avstängningsperioden.

Definitionen ovan kommer från en sida från Lunds Universitet där Daniel Leviathan är registrerad som doktorand.
https://www.biologi.lu.se/internt/grundutbildningssidor/fusk-och-plagiat


Vad har Daniel Leviathan hänsynslöst plagierat.
Listan är lång och bevisen många.

Det handlar om ett flerårigt projekt som drivs av Föreningen Förintelsens minne.
Projektet som Föreningen har bedrivit i flera år (Fall nr. 1 enl. ovan). Exempel på hans plagiering finns numera även hos Riksantikvarieämbetet. Ett statligt verk som har anslagit medel för renovering och iordningställande av Förintelsens offers gravar. De som kom med Vita båtar för att få vård i Sverige och dog nästan omedelbart efter ankomsten. Ansökan om medel från RAÄ gjord den 19 januari 2019 av Judiska församlingen - JF (även den plagiat) omfattade huvudsakligen annat. Pengarna för projektet låg oanvända på JFs konto från 1 september 2019. Församlingen gjorde inget fram till mars 2020 och enligt RAÄ regler skulle medel återbetalas till RAÄ om de inte användes eller användes på fel sätt. Leviathan var arbetslös. Judiska församlingen bestämde sig att anställa honom (istället för att han skulle gå på arbetslöshetskassa).
Naturligtvis så nämner han ingenstans i sina uttalanden att han använde Riksantikvarieämbetets medel för sin "forskning". Redan det är ett brott, särskild för en som vill kalla sig för en forskare, Fall nr. 1 och 2, se ovan.

Ingenstans finns hans "forskningsresultat" publicerade förutom då han var illa tvungen att redovisa för RAÄ medel som söktes mha min ansökan till Stadshuset. Judiska församlingens ansökan underskriven av Isak Reichel är klar plagiat av min ansökan till Stadshuset. Jag fick vetskap om den först när Reichel inte kunde svara på frågor ställda från Riksantikvarieämbetets sida. Medel skulle tilldelas bara om det fanns ett ideell organisation kopplade till projektet.
De kan man begära från registrator på Riksantikvarieämbetet - Beslut RAÄ-2019-409 - Judiska församlingen i Stockholm - Gravfält för 1945 års räddade
Där han presenterar "dossierer" av ett mindre antal personer, 
Förintelsensoffers begravda i Stockholm. Alla fall har tidigare presenterats på en hemsida som Föreningen Förintelsens Minne gjorde - www.shma.online. Tyvärr, så förvränger han data så att ingen dossier är rätt. Forskargruppen i Föreningen Förintelsens Minne i ett separat skrivelse till RAÄ beskriver alla fel och påpekar att Leviathan har även föreslagit felaktig ändringar som skulle innebär ännu fler felaktigheter. Föreningen bedömer det hela som hastverk och uppmannar RAÄ att kräva bidraget tillbaka. Just nu granskar RAÄ jurister hela ärendet.

Projektbeskrivning, flera sidor från december 2018 finns att få från Finansborgarrådet, Anna König Jerlmyr. Där beskrivs på tiotal sidor att man har ägnat hela den varma hösten för att ta fram gravhällarna från underjorden och om QR-projektet och användning av resultaten i utbildningssyfte samt i kampen mot antisemitismen. Här i Sverige finns gravar av förintelsen offer! Man behöver inte göra kostsamma resor för utvalda till Auschwitz. Förintelsens offers gravar, de som kom med Vita Båtar och Vita bussar finns i hela Sverige.

Det finns ett otal publikationer av FFM, dess ordförande fil.dr. Roman Romuald Wasserman Wroblewski och tidigare general sekreterare doktoranden  Tori Martinez. Publikationer på svenska, engelska och polska. Bl.a. två böcker från Föreningen Förintelsens Minne (1995 och 2020). Den sistnämnda handlar enbart om Vita Båtar. Dessutom en välbesökt hemsida www.shma.online från juni 2020 to hedra de som 75 år innan kom till Sverige.

De som vill själva vill forska att finna plagiat och vad Leviathan har plagierat kan installera på sin dator en plagiatdetektor som upptäcker bl.a. textplagiat. Där anges det även när den första texten är publicerad.

Motivering till priset från sidan http://bindefeldstiftelse.se/stipendiater/:
2021 års stipendium tilldelas Daniel Leviathan.
Daniel har med noggrann och respektfull 1 forskning möjliggjort skapandet av en digital minnesplats² över de Förintelseöverlevande som kom till Sverige men vars liv inte gick att rädda och som ligger begravda på Norra judiska begravningsplatsen. Projektet ökar kunskapen om en bortglömd del av svensk historia och öppnar dörren till de begravdas liv. På så vis får vi möjlighet att för lång tid framöver minnas dem och deras familjer.
  1. Dossierer över de få personer som Leviathan har gjort och som har lämnats till Riksantikvarieämbetet är rena rama hafsverk och innehåller ett otal felaktigheter.
  2. Ingen har sett den nämnda digitala minnesplats. Det finns bara den som skapades på svenska av Föreningen Förintelsens Minne www.shma.online. Nominering tycks vara en rekommendation från en styrelsemedlem helt utan verklighetsanknytning.

Info från Bindefelds stiftelse
Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade
Den person som i år tilldelas Micael Bindefelds stipendium till minne av Förintelsen är Daniel Leviathan. Daniel är arkeolog, forskare och doktorand vid Lunds Universitet.

Sedan ett år tillbaka* håller Daniel på att färdigställa det unika projektet ”Förlorade röster – spåren efter 1945 års räddade”, där han skapar en digital minnesplats för de Förintelseöverlevande som kom till Sverige 1945 med de ”Vita båtarna”**, men som på grund av grav undernäring, sjukdomar och skador avled efter en tid här i Sverige och nu ligger begravda på Norra judiska begravningsplatsen i Solna.

Dessa 66 personers gravstenar kommer att förses med en QR-kod kopplad till en webbsida med ingående information om respektive person***. Genom ett samarbete med Forum för levande historia kommer det redan under innevarande år arrangeras ett flertal guidade studiebesök för skolungdomar och lärare****. Detta för att öka kunskapen om Förintelsen och dess fasor bland unga.
De gula bakgrundstexten markerar plagiat och oriktigheter.

* Daniel L. påbörjade sitt arbete för Judiska församlingen i slutet av mars 2020 och avslutade i augusti 2020, allt enl. lönelistor fån JF. Inte för ett år sedan. Enligt anteckningar vid Riksarkivet var han där 4 korta stunder pga begränsad öppethållande. Det ämne som han skall försöka forska i vid Lunds Universitet är inte direkt kopplad till Vita båtar. Vad är egentligen hans forskningsprojekt utom de plagiat han har ägnat sig under 2020?
** Vita båtarna är ett begrepp myntades av Roman Wroblewski som tyckte att det skulle lätt kunna sammanflätas med aktionen Vita bussar. Tidigare användes Vita skepp och Vita fartyg.
*** QR koder och hela projektet nämns i doktoranden Tori Martinez artikel från 2018 som publicerades i januari 2019. Systemet har prövats ut på plats under 2020 och koderna till de enskilda begravda fungerar fortsättningsvis.
**** Guidade turer av skolungdomar har genomförts. FFM har även diskuterat med ansvariga inom Vasagymnasiet at de judiska och icke judiska klasser skulle tillsammans får undervisning av doc. Wroblewski på plats så fort pandemin är över.