Thursday, February 25, 2021

Barnsjukhuset i det Runda huset i Bergen-Belsen



Många av Förintelsens överlevande som kom till Sverige vid krigslutet minns "Runda huset" i Bergen-Belsen. I detta hus rymdes det allra första Bergen-Belsen sjukhuset. Det startade sin verksamhet tre veckor efter befrielsen, den 4 maj 1945.


Många av Förintelsens överlevande som kom till Sverige vid krigslutet minns "Runda huset" i Bergen-Belsen. I detta hus rymdes det allra första Bergen-Belsen sjukhuset. Det startade sin verksamhet 3 veckor efter befrielsen. Den 4 maj 1945 fylldes huset med sjukhussängar som fanns i alla rum, förråd och skrymslen och naturligtvis i den stora balsalen. Tiden för starten av sjukhusverksamheten stämmer väl överens med första de anteckningarna i patienternas Field Medical Card. Jag har inte sett några FMC-kort från Belsen med anteckningar gjorda i april-1945.




FMC-kortet av Zofia Mandel från Lodz, 17 år gammal vid befrielsen. Från Swedish Holocaust Memorial Association Arkiv. Zofia kom till Stockholm med UNRRAs Vita Båtar och dog strax efter ankomsten..



Man uppger att totalt fanns över 13.000 sjukbäddar i sjukhusområdet.  Runda huset tömdes på patienter 3 veckan av juni då de återstående patienterna flyttades till en annan lämpligare byggnad. Troligen så var den enorma balsalen i den fd Officers Mess som föll de unga överlevande i minnet. De har troligen aldrig tidigare sett en så stor och två våning hög sal, nu omvandlad till en sjukhussal fylld med ett par hundra sjukhussängar.



Eva Fischer från Ungern hade troligen sin sjukhussäng i den stora salen i det Runda Huset. Hennes säng hade nummer 18 i den sjätte raden - F. Swedish Holocaust Memorial Association Arkiv.




När lägret övertogs av den brittiska armén 15 april 1945 så används huset för olika administrativa ändamål av Brittiska 'Belsen Garrison". 17 - 19 april 1945 satt fängslad i Runda husets källare Bergen-Belsen kommendant Hauptsturmführer Josef Kramer. 

Efter att sjukhuset flyttade till en annan byggnad användes Runda huset som samlingspunkt och administration i DP-lägret. Många överlevande som hittade sin partner i DP-lägret gifte sig i Runda huset.

Chefsläkaren för barnsjukhuset hette dr. Robert Collis.
Efter att barnsjukhuset upplöstes  tog med sig sex sjuka, mestadels judiska, föräldralösa barn till Irland för adoption och institutionell vård. Collis, med sin fru Phyllis, adopterade två av dem. Senare Robert Collis gifte om sig med Han en tidigare holländsk volontär på sjukhuset.




Något sam man inte beskrivit särskilt mycket är att det fanns ett barnsjukhus eller barnklinik där.






Här i Sverige samarbetade Frälsningsarmén med Sigtuna-stiftelsen och tog emot patienter, överlevande judar från Bergen-Belsen som anlände med Folke Bernadottes 'Vita bussarna'. Tillsammans med röda korsläkare, sjukvårdspersonal och diakoner från Svenska kyrkan, arbetade ett antal frälsningssoldater och frälsningsofficerare under sommarmånaderna 1945 med att rehabilitera 597 överlevande kvinnor varav de flesta var bördiga från Polen, Ungern, dåvarande Tjeckoslovakien och Rumänien.