Tuesday, February 23, 2021

Det här är orginalartikel - Inte plagiat av doktoranden från Lunds Universitet - Historien om Agnes Sternberg som kom med Vita båtar till Sverige och tecknaren Edgar Ainsworth.





Tillfångatagen 23 juli 1944 i Sátoraljaújhely getto nära Kosice ankom till Auschwitz 1 augusti 1944.


Transportlistan från Auschwitz till Dachau. Agnes Sternberg transporterades tillsammans med sin ett år äldre syster Katalin vidare från Auschwitz Birkenau till Dachau den 4 augusti 1944.





Agnes Sternberg troligen på sjukhuset i Bergen-Belsen (april-juni 1945). Hon porträtteras här som A Dying Girl, som den tecknande journalisten Edgar Ainsworth beskrev henne i Picture Post.
Kanske datum längst ner är 14/4 dvs dagen då Belsen övertogs av de Brittiska trupperna. 


Från Föreningen Förintelsens Minnes arkiv om Vita båtar (från Arolsen arkiv). Agnes Sternberg kom med Vita båten Kastelholm till Stockholm den 8 juli 1945. När DP-2 kortet fylldes strax före avresan i Lübeck visste hon inget om ödet av sina föräldrar och bröder. Sista gången hon såg de var det i Auschwitz.


Originalartiklar består av redogörelser från studier där resultatet från ett forskningsarbete beskrivs för första gången. Om man skriver om samma sak som i orginalartikeln och uppger det som egen forskning begår man plagiat. Detta sk om det står klart COPYRIGHT ©.

Här följer Agnes Sternberg historia. Hon föddes i Ungern i Szeged. En vanlig familj, mor och far, en syster och två bröder. 4 161 judar som bodde i Szeged år 1941. Efter den tyska ockupationen (19 mars 1944) bildades ett getto i Szeged. Dit fördes även judarna från omkringliggande områden. Med Förintelsetågen deporterades 3000 till judar Auschwitz dit Agnes anlände den 1 augusti 1944. Andra två transporter från Szeged hamnade av misstag i Strasshof i Österrike. Det står i hennes Auchwitz dokument: Tillfångatagen 23 juli 1944 i Sátoraljaújhely getto nära Kosice ankom till Auschwitz 1 augusti 1944. Jag måste ringa till Agnes så får hon förklara det.

Det är Agnes som finns på teckning ovan. Teckningen är gjord efter befrielsen/övertagandet av lägret i mitten av april 1945. Det finns entext direkt skriven på själva teckningen. Jag har blivit tillfrågad varför står det Auschwitz på teckningen A Dying Girl, av Edgar Ainsworth.
Det var det arbetssättet journalisten och tecknaren arbetade. Han skrev den typen av "minneslappar" på sina teckningar. Auschwitz var var det första lägret som "A dying girl" transporterades till. Där såg hon för sista gången sin far, mor och två bröder. Agnes transporterades tillsammans med sin ett år äldre syster Katalin vidare från Auschwitz Birkenau till Dachau den 4 augusti 1944.

I Föreningen Förintelsens Minne arkiv har jag tyska dokument från alla läger Agnes var fånge i. 

Här en annan teckning av Ainswort - Vera Berger 13 år. På samma sätt som på Stenbergs teckning så anges "Ravensbrück" som en minnesanteckning. Innan dess var hon i Theresienstadt.
Agnes Sternberg troligen på sjukhuset i Bergen-Belsen (april-juni 1945). Hon porträtteras här som A Dying Girl, som den tecknande journalisten Edgar Ainsworth beskrev henne i Picture Post.
Kanske datum längst ner är 14/4 dvs dagen då Belsen övertogs av de Brittiska trupperna.

Trots att en doktorand från Lunds Universitet, Daniel Leviathan, plagierade mitt och FFMs arbete så känns det underbart att Agnes Sternberg med Lübecknummer - L: 2394 (som kom med Vita båten Kastelholm den 8 juli 1945 till Frihamnen i Stockholm) uppskattar vårt arbete Tack Agnes 90+.

Under andra världskriget konstredaktören för tidningen Picture Post, Edgar Ainsworth,  arbetade som krigskorrespondent och följde den 7:e amerikanska armén i hela Europa 1945.  Edgar Ainsworth besökte koncentrationslägret Bergen-Belsen tre gånger efter att den brittiska armén övertog lägret i mitten av april 1945. Flera av hans skisser och teckningar från lägret publicerades i en artikel från september 1945, under titeln Victim and Prisoner
Ainsworth skickade också konstnären Mervyn Peake till Frankrike och Tyskland i slutet av kriget och även han rapporterade från Bergen-Belsen.

Föreningen Förintelsens Minnes arkiv. Agnes kom med Vita båten Kastelholm till Stockholm. Hon mår bra trots 90+ och tyckte om www.shma.online