Wednesday, November 3, 2021

Förintelsens överlevande, Kinderheim barn i Sverige skriver: Vi kan inte komma till vårt land nu eftersom portarna är stängda!

7 Adar 1946


Till: Författaren Hurgin i Eretz Yisrael


Shalom Rav!

 Jag går nu i skolan i Sverige. Här lär jag mig hebreiska, även andra barn är här. Vi fick en bok från Eretz Yisrael, den är "Vårt Folks Hjältar" som du skrev. Jag gillade boken. Min lärare läste den när han var liten. Han gillade boken också och han ville att vi skulle läsa den, hela klassen. Igår läste vi klart den. Vi försöker få resten av din bok att läsa. Vi läser också andra böcker på hebreiska men de är för mindre barn. Jag gillade Gera, eftersom han var en liten yngling och var en hjälte. Zadok var också en hjälte, han var en bra ungdom och han ville rädda det judiska folket (Bnei Yisrael). Gera räddade vår familj från slaveriets hus.

Boken var väldigt fin. Och jag vill läsa fler sådana här böcker.

Vi kan inte komma till vårt land nu eftersom portarna är stängda, men vi tror att vi snart är där och vi kommer att läsa alla dina böcker.

Med stor respekt

Shalom till dig

Elsa Biller



Skrivet i april 1946. Därefter lämnade Elsa Biller Sverige och åkte till Österriket.

Boken heter Ha - Kana'im ha - Tse'irim - Unga Zeloter och är från 1935 skriven av Jakov Hurgin.

Boken handlar om pojken Gera, en judisk pojke i det romersk-styrda Judeen. En natt attackeras hans hus av romerska soldater och Gera blir han tillfångatagen och såld som slav. Men han flyr upp i kullarna, där han upptäcker en lumpen armé av judiska föräldralösa barn som kallar sig de unga krigarna. Gera ansluter sig till pojkarna och ber dem om hjälp att leta efter hans försvunna familj.

Det är en odyssé som sträcker sig från Galileen till Judeen och upp till Sidon i Libanon. Till sist lyckas pojkarnas lilla armé ta sig an en hel romersk legion. Under striden identifierar Gera den grekiske slaven som förrådde hans far till romarna, och slaven leder honom så småningom till hans tillfångatagna familj. Efter att ha hjältemodigt riskerat sitt liv flera gånger och sett sin vän Jeremiah dö, blir Gera ledare för Zeloterna och svär att befria sitt folk.

Ha - Kana'im ha - Tse'irim - Unga Zeloter. 1935.  Gera blir han tillfångatagen och såld som slav. Men han flyr upp i kullarna, där han upptäcker en lumpen armé av judiska föräldralösa barn som kallar sig de unga krigarna. 

Lusia-Luba Rosenblatt (Ahuva Margalit) till vänster och Elsa Biller till höger.


לכבוד

הסופר חורגין

בארץ ישראל                                         יום ז' אדר 1946


                             שלום רב!

אני נמצאת עכשיו בבית הספר בשבדיה. פה אני לומדת

עברית, גם ילדים אחרים נמצאים פה. אנו קבלנו

ספר מארץ ישראל הוא " מגיבורי עמנו" אשר אתה כתבת.

הספר מצא חן בעיני. הקריאה אותו מורתי כאשר היא היתה קטנה ( הכוונה: מורתי קראה אותו כאשר היא היתה צעירה) הספר מצא גם חן בעיניה והיא רוצה

שנקרא אותו כל הכתה. אתמול גמרנו לקרוא אותו.

אנחנו משתדלים לקבל גם את יתר ספריך ולקרוא.

אנו קוראים גם ספרים אחרים בשפה העברית אבל

הם לילדים יותר קטנים.מצא חן בעיני גרא כי הוא

היה נער קטן והיה גיבור . גם צדוק היה גיבור .

הוא היה נער טוב ורצה לגאול את בני ישראל.

גרא גאל את משפחתו מבית עבדים.

הספר היה יפה מאד ואני רוצה לקרוא עוד 

ספרים כמו זה.

אנו לא יכולים לבוא עכשיו לארצנו כי השערים

סגורים אבל יש לנו אמונה שבקרוב נהיה שם,

ונקרא את כל הספרים שלך

       בכבוד רב

       שלום לך       עליזה בילר   (Biller)