Saturday, February 12, 2022

Polsk riksdag och Polsk sjukvård.

 

Den första sejmen, 1182 (hållen i Łęczyca), av Jan Matejko.

Polsk riksdag brukar betecknas som ett stormigt möte utan resultat, som i överförd bemärkelse kan avse oreda eller kaos i allmänhet. 

Uttrycket härstammar från de historiska polska riksdagarna (sejmerna), där varje adelsmanhade absolut veto (polskt veto eller liberum veto). För att ett beslut skulle vinna laga kraft krävdes absolut enighet, vilket endast med svårighet kunde uppnås.


Polsk sjukvård minns jag från början av 1960 talet då jag fick mina mandlar bortopererade på Ce-pe-lek i korsningen av Koszykowa och Chalubinskiego. Allt gick bra och min mamma kom på besök en gång och därefter blev jag utskriven efter 2 dagar på sjukhuset.


Numera anser jag att den polska vården fungerar på ett utmärkt sätt medan den svenska påminner närmast om en Polsk riksdag.

Efter att erfarit ett akut tillstånd med hjärtat har jag blivit fullständigt undersökt och diagnostiserad. Allt på 30 timmar. Inom den tiden har jag haft kontakt med tre läkare, allt från akutmedicin till kardiologspecialist. Den sistnämnde två gånger. Av de längre undersökningar var en EKG holter och en 24 timmars mätning av blodtrycket, var 15 minut. Också blodprover har tagits och examinerats och en noggrant echo-undersökning, ett slags ultrajud med hög spatial upplösning har gjorts av en specialistläkare från den berömda Hjärtkliniken i Anin utanför Warszawa. Receptet med svag blodtryckssänkande medicin skrevs ut. Jag kan resa vidare söderöver!