Tuesday, June 20, 2023

Nytt i beskrivningen av de Vita bussarna: "Efter flykten till Sverige i en av Folke Bernadottes Vita bussar förblev hon övertygad nazist i sitt nya hemland." - Om fiktiva Vita bussar.

 

Simon Winge skrev igår i tidningen Expressen: Vera Oredsson har en lång historia som nazist. Under uppväxten i Nazityskland gick hon som 14-åring med i Bund Deutscher Mädel, nazistpartiets organisation för flickor.

Simon Winge skrev igår i tidningen Expressen: 
Vera Oredsson har en lång historia som nazist. Under uppväxten i Nazityskland gick hon som 14-åring med i Bund Deutscher Mädel*, nazistpartiets organisation för flickor.
Efter flykten till Sverige i en av Folke Bernadottes Vita bussar förblev hon övertygad nazist i sitt nya hemland. Åren 1975 till 1978 ledde hon de svenska nazisterna i Nordiska rikspartiet...

Inget nytt för mig då jag skrev redan ett flertal gånger att de Vita Bussarna transporterade troligen fler tyskar och nazister till Sverige än judar och att detta bör undersökas närmare. Därför blir jag glad när Simon Vinge använder skriver rakt på sak "flykten till Sverige i en av Folke Bernadottes Vita bussar" och 
 "förblev hon övertygad nazist i sitt nya hemland".

*Bund Deutscher Mädel - BDM var den kvinnliga motsvarigheten till Hitlerjugend

Tidigare texter och bilder finns i i denna blogg. Använd sökordet Vita Bussar eller White buses.

Vita bussar. Veit Harlan och Kristina Söderbaum i Lübeck i april 1945. Veit Harlan producerade och Kristina Söderbaum medverkade i ett flertal av hans antisemitiska filmer, inte bara den mest mycket grova ”Jud Süss”. De stannade i Nazitysklam ända tills dess undergång och tycks ha flytt till Sverige mha Vita bussar i april-maj 1945.. Veit Harlan producerade och Kristina Söderbaum medverkade i ett flertal av hans antisemitiska filmer, inte bara den mest mycket grova ”Jud Süss”. De stannade i Nazityskland ända tills dess undergång och tycks ha flytt till Sverige mha Vita bussar i april-maj 1945.

Tyskar med svensk anknytning ville redan i februari 1945 "hem".
Deras tidigare "ljuva hem" var Nazityskland



Tyskar på väg till Sverige.
Deras tidigare "ljuva hem" var Nazityskland


Det fanns riktiga och fiktiva Vita bussar. De riktiga var aktiva i Nazityskland. De andra var lokala bussar från Malmö och Göteborg med chaufförer som körde i Södra Sverige eller till de danska färjorna. Chaufförer och Vita bussar som avbildas ofta, senast av Förintelsemuseet i Stockholm är de fiktiva bussarna. Varför? Finns där bara arkeologer? Fråga forskargruppen inom Föreningen Förintelsens Minne. Vi kan ämnet.