Wednesday, September 20, 2023

Om detta har de glömt att berätta -





Myndigheten Forum för levande historia bildades den 1 juni 2003. Innan dess år 1995 fick statsminister Göran Persson från Föreningen Förintelsens Minne boken 6 tusen av 6 miljoner - ett requiem, redaktör R. Wroblewski. Det var den första boken i Sverige som beskrev Förintelsen ur olika vinklar, bl.a. med berättelser skrivna av de överlevande som kom till Sverige vid krigslutet och en minnessida med brev och fotografier av deras familjer som mördades under Förintelsen. Den viktigaste delen av boken, ur utbildningssynpunkt var Frågor och svar om Förintelsen som gav en överskådlig bild av den mörka perioden samt beskrev logistiken bakom det hänsynslösa så välplandrade mördandet.. Föreningen Förintelsens Minne som stod bakom det första utbildningsprojektet om Förintelsen skickade ut boken till alla svenska skolor och förutom Göran Persson även till alla andra riksdagsmän. Därefter, två år senare, Göran Persson tog år 1997 ett initiativ till informationsinsatsen Levande historia och bland annat utgivning av boken "…om detta må ni berätta…". Första versionen av boken gavs ut 1998. 

Innan dess hade skolverkets skafferi

År 2000 tillsatte regeringen en kommitté för att utreda etablerandet av ett Forum för levande historia (Forum för levande historia, SOU 2001:05), för frågor som rör demokrati, tolerans och mänskliga rättigheter med utgångspunkt i Förintelsen.

Under våren 2023 har Forum för levande historias instruktion reviderats och uppdraget breddats. Förutom att ta utgångspunkt i lärdomar från Förintelsen och kommunistiska regimers brott mot mänskligheten ingår även andra brott mot mänskligheten i historien, samt att öka och fördjupa kunskaperna om antisemitism, antiziganism och andra former av rasism och intolerans. Den nya instruktionen gäller från 15 juni 2023.