Saturday, December 6, 2008

Montevideo




Klockan ar sex eller 06.00 AM. Igar hade vi chocoholit buffe fram till 12 PM efterat var det svart att sova, ty vi at mkt av det goda.

Imorse kom vi till Montevideo, huvudstaden i Uruguay som med sina 1,35 miljoner invånare den klart största staden i landet. Montevideo har ett ur sjöfartssynpunkt utmärkt läge vid Rio de la Platas mynning.
Montevideo grundades 1726 av spanjorerna och blev huvudstad i Uruguay 1828. Staden har två universitet varav ett som grundades redan 1849.
Montevideo påminner mycket om ... Prag som under decennier kunde inte (tack och lov) luta sig tillbaka mot en dynamisk ekonomi och stark tillväxt. Eller kanske Havanna då det fanns många gamla amerikanska bilar från femtiotalet där.Staden bestod i sitt gamla skick och börjar renoveras nu. Allt detta utan att hela kvarter (som i Stockholm) utplånas. Istället har stora delar av staden nästan stått stilla sedan de byggdes. Till en början kan staden nästan kännas lite förfallen, men besök vid ett par av de klassiska kaféerna eller restaurangerna i hamnen visar en ung levande stad.
Ciudad Vieja (Gamla stan) är den trevligaste i staden.
Strax före oss anlände ett annat kryssningsfartyg till staden. Det fanns plötsligt över 6 tusen turister i stan. Vi fick hjärtlig mottagande vid själva piren av Montevideos turistbyrå som delade kartor och info om staden. Säkerheten i staden måste ha höjts betydligt då i varje gatuhör fann flera poliser. Poliser patrulerade gatorna på snabba cross country motorcyklar som kan naturligtvis ta sig upp (och ned) trappor och dylikt.