Tuesday, December 2, 2008

Pt Stanley Falklands Lite av en Emerdale Farm














Stämningen på Falklands påminner mycket om Emerdale Farm serien eller som den heter i Sverige Hem till gården. Man har engelska pubar, en engelsk dubbeldecker eller Routemaster som gick på min kära linje mellan Victoria station och Tottenham Court Road och förflyttades från London till Stanley.

För att titta på pingviner åkte vi genom minfält i engelska Landrovers. Pingvinera stod plötsligt framför oss och inte brydde sig mycket om oss. Deras fienden på lan är numera måsar och andra fåglar som ger sig även på de största Kungspingvinner.

Ägaren av området, som såg ut som en kopia av Indiana Jones dök plötsligt upp. Han hade en rand tänder uppsatta bakom ett band på hatten. Kunde inte identifiera djuret de kom ifrån. Senare när han öppnade munnen för att hälsa förstod jag att det var hans egna. Han tappade de inte helt, bara flyttade högre upp....

Den minsta pingvinkollonin var av Magellanpingviner Spheniscus Magellanicus
De pingviner (ca. 60 cm höga)är närmast släkt med Humboldt, Galapagos och Afrikansk pingvin.

Det var några fler av Kungspingvin Aptenodytes Patagonica
vilka är släkt med Kejsarpingvinen. Kungspingvinen är mindre (upp till 1 meter), slankare och har bredare, oranga näbbsidor. Den kan dyka mycket djupt och stanna under ytan upp till 15 minuter.

De två största kolonier var av Åsnepingvin Pygoscelis Papua, på engelska: Gentoo penguin. Deras sjärt är den mest framträdande bland pingvinerna. De lägger oftast två ägg. Deras namn härstammar från lätet som är likt en åsnas skriande. Tytvärr, såg vi inga Klipphoppar- eller Macaronipingviner som har roliga tofsar på huvudet. Förutom måsfåglar fans där också Uplandgås.