Thursday, December 4, 2008

Pto Madryn Valar i Argentina










Idag hyrde vi en bil i Pto Madryn (Argentina) och åkte på en valexpedition till Punta Piramidee.


I hamnen gick en gammal golden i ca 2 tim i vattnet. Tog massa bilder på hunden och valarna, sjöelefanterna och Rhea strutsarna som korssade vår väg.
Vi tog en båt som stod högt uppe på stranden och efter ombordstigning sjösattes med folk ombord. Vi skulle titta på Southern Right Whale på latin Balaena australis.

Snart hittade vi flera mammor med sina ungar. Ungar som var för det mesta under vattnet där de diade. En mamma simmade tillsammans med sin unge precis under vår båt. Valarnas nya (?) fiende förutom oss människan har numera blivit sjöfåglarna som sätter sig på valarna och hugger efter fläsket.

Darwin's Rhea Pterocnemia pennata hittar man i Anderna i Argentina, Chile, Bolivia och Peru. Reorna äter huvudsakligen växterna men även insekterna och mindre vertebrater.De lägger upp till 30 ägg och det är hannen som sitter på äggen. När första kyklingen har slagit sönder sitt äggskal och kommit ut börjar den tjuta. På hans signal börjar alla andra kycklingar samtidigt slå sönder skallen och ta sig ut.
Det är hannen som tar hand om kycklingarna fortsättningsvis. Om kycklingen tappar bort sig så adopteras den oftast av en annan hane. Därför, ser man kycklingarna i olika åldrar runt en hane. De som avviker i åldern från resten är således adopterade.
Darwin's Rhea kan springa upp till 60 km/timme.

Ikväll lättar vi ankaret och styr mot Montevideo.