Sunday, May 30, 2010

Från Fontainebleau till Viggsö




I Fontainebleau palatset bodde flera prominenta fransmän som Napoleon, Marie Antoinette och Catharina de Medici. Trädgårdsanläggningen är mycket vacker med blomsterträdgårdar och karpdammar och slottet ligger i en jättestor skog med bl.a. stora gamla ekar.

Just från Fontainebleau palatset i Frankrike har man i Stansvik gård i Finland planterat ekar. Om det var verkligen ett franskt ollon eller Degerös inhemska ollonet vet jag ej med säkerhet (se Topelius Nattens barn. Från Stansvik har jag tagit ett ekollon och planterat i en kruka i Stockholm.

Så småningom blev det en ekplanta på Fridhemsgatan 6 som idag, 2 år gammal förflyttades till Viggsö.

Både Camille Corot (1796–1875) nedre målningen och Claude Monet (1840–1926) målade de vackra ekarna i Fontainebleau skogar.

Ett av träden The Bodmer Oak var en av de mest berömda och bemålade ekarna i världen. Monet målning visar hur ljuset filtreras genom trädets grenar och löv innan den slutligen syns som skuggor på marken.

På nedersta bilden bärs en avkomma från The Bodmer Oak (i ryggsäcken) ombord på Waxholmsbåten på sin sista överfart från Lillsved till Viggsö.