Thursday, August 1, 2013

Kålfjäril, humla och blomfluga intar "den blåa middagen"

Kålfjärilen (Pieris brassicae) är en art i insektsordningen fjärilarsom hör till familjen vitfjärilar.
Framvingarna har svarta spetsar, bakvingarna har en svart fläck i framkanten. Honan har dessutom på framvingarna två runda svarta fläckar och ett svart streck vid bakkanten. Vingbredden är 55 till 65 millimeter.




Gul solblomfluga (Syrphus ribesii
är en blomfluga som tillhörsläktet solblomflugorBlomflugor är medelstora till ganska stora tvåvingar (Diptera) med en kroppslängd från omkring 5 upp till 20 millimeter. Som namnet antyder så ser man dem ofta ätandes nektar och pollen från blommor. De kan ofta ses sväva (hovra) i luften i närheten av blommor, gärna flockblomstriga
Många blomflugor efterliknargetingfamiljen Vespidae eller honungsbin och humlor i sitt utseende. Detta efterliknande kallas mimikry, vilket innebär att ett djur har en skyddande likhet med ett farligt djur. Man tror att denna likhet i utseende med dessa gaddsteklar skyddar flugorna från attackerande fåglar och andra insektsätare.



Trädgårdssnylthumla Bombus (Psithyrus) barbutellus.  I Sverige finns 39 arter av humlor om man räknar in de nio arterna av snylthumlor. De vanligaste arterna i Sverige är ljus jordhumla(tidigare kallad lundhumla), hushumlaljunghumlaängshumla,trädgårdshumla och åkerhumla.