Saturday, February 1, 2014

Om hur det går till när man efterbelyser ett klassiskt bild-porträtt versus dagens photoshopare


En obearbetad bild. Jag känner att Photoshopare bör inte kalla sig för fotografer men för redigerare.


Gamla intressanta knep om hur man arbetar(de) genom att göra lokala exponeringsjusteringar.
Då det handlade oftast om en manuell skuggning och efterbelysning vilka är de gamla namnen på mörkrumsteknikerna, Mörkrumsteknikerna som innebär att man analyserar bilden och gör därefter delar av en bild selektivt ljusare (skuggning) eller mörkare (efterbelysning).  

Inom elektronmikroskopin får man ofta två typer av negativ där en justering behövs. Vid låga förstoringar när man inte sprider tillräckligt elektronstrålen så blir mittenpartiet mer belyst än periferin. Man får då skugga mittenpartier vid exponeringen eller efterbelysa de i periferin.

Vid högre förstoringar kan ena halvan av bilden vara minder exponerad p.g.a. att elektronstrålen är inte centrerad och tillräckligt utspridd genom kondensatorlins.

Det var de mest användbara knep jag lärde mig och kunde därefter använda i mina fotografier tagna med en fotokamera med optisk lins.

Fotopapperet skall från början ges en exakt ljusmängd för att bilden skall framträda inom en bestämd tid. Att exponera på måfå och låta bilden ligga och dra, eller att i förtid    “rycka” bilden ur framkallaren duger inte.

Samma saker kan man göra numera i photoshop  eller andra program. Man redigerar alla bilder i Photoshop eller som man brukar säga photoshopar. Man lägger på skuggningar, efterbelyser, inför solar, slätar hy. I många fall ägnar sig en redigerare åt hela skönhetsoperationer, plastikoperationer.
Redigering av ett porträtt är en avancerad plastikoperation  och innefattar stor ansiktskirurgi där ansikte, ögon, näsa, läppar, haka, öron ändras! Ögonkirurgi är t.o.m. mer avanserad än i verkligheten där ögonfärgen byts ut och alla små blodkärl bortdirigeras.
Om man kommer till nakenbilder så i Photoshop gör man hela programmet för bröstkirurgi med förstoring, förminskning och lyft lyft. Resten av kroppen undergår omfattande kroppskirurgi med fettsugning, stjärtplastk, bukplastik, arm-/halsplastik. Snabb, smärtfri och permanent hårborttagning sker även med Photoshop. Troligen ägnar sig man i Photoshop även åt intimkirurgi.

För Phtoshopare är ofta ett bröstlyft ett måste. Varför lyfta upp ett hängande bröst om detta är ett naturligt tillstånd eller ett resultat av amning eller ålder. 

Jag känner att Photoshopare bör inte kalla sig för fotografer men för redigerare.  Den typiske Photoshopparen anser att en bild är inte klar förrän han har dragit i alla spakar och justerat alla reglage i RAW och i Photoshop. 
 ...