Tuesday, April 1, 2014

Kontaktkopior, ramar för kontaktkopiering från den forna analoga tiden

Tidigare när glasplåtar användes, eller när fotografering skedde med film med större bredd än småbildsfilmen 35 mm, kunde kontaktkopiering användas för att på ett enkelt sätt få fram ett fotopositiv.
Kontaktkopiering innebar att man la ett eller flera negativ direkt på ett fotopapper - ofta med en glasskiva över - och belyste det, istället för att placera det i en förstoringsapparat för projicering av bilden på fotopapperet. Således fick man en exakt kopia av negativet utan att välja ett motiv eller på annat sätt påverka slutprodukten, ett exponerat fotopapper.

Kontaktkopiering innebar att man la ett eller flera negativ direkt (som ovan) på ett fotopapper - ofta med en glasskiva över - och belyste det. Kontaktkopiering blev vanlig för att skapa kontaktkartor av flera analoga bilder. Man ofta hade bredvid sin negativficka (till höger på bilden ovan) ett ark kontaktkartor för att underlätta urval eller arkivering av bilder. Här är det ett exempel med en 35 mm film (tagen i Bergen, Norge).


Kontaktkopiering innebär att man lägger ett negativ direkt mot ett fotopapper och belyser det, utan  att placera det i en förstoringsapparat. Man får således  en exakt kopia av negativet utan att kunna välja ett motiv eller på annat sätt påverka slutprodukten, ett exponerat fotopapper.

Kontaktkopiering blev därefter vanlig för att skapa kontaktkartor av flera analoga bilder. Man hade bredvid sin negativficka ett ark av översiktsbilder av bildserier således hela 9 x 13 och 35 mm film för att underlätta urval eller arkivering av bilder.


Kontaktkopieringsramar för negativ av olika storlekar från 9 x 14 cm till småbildsfilmen 35 mm

En 9 x 12 cm ram

Kontaktkopiering innebar att man la ett  negativ direkt på ett fotopapper här i en speciell fotoram med en glasskiva under - och belyste det. Ramen med ett bakstycke täckt med ett mjukt tyg användes för att pressa hårt fotopappret mot negativet.

Ramen hade ofta ett delat bakstycke så att man kunde lägga in fotopappret tillsammans med negativet utan att helt lossa backtycket, en ren tidsvinst!.


En kontaktkopieringsram för småbildsfilmen 35 mm

En kontaktkopieringsram för småbildsfilmen 35 mm