Tuesday, July 1, 2014

Vinbär och Vegetativ förökning - Rozmnażanie bezpłciowe porzeczki

Att själv föröka sina växter är ett billigt sätt att få flera plantor av samma växt. Dessa kan du antingen plantera i din egen trädgård eller så kan du byta växter med andra och på så sätt få helt nya växter till din trädgård.

Det finns ett flertal olika metoder för att föröka växter och vilken metod man använder sig av beror mycket på vad det är för växt och vilket sorts resultat du vill ha. 

Förökningsmetoderna kan grovt delas in i vegetativ förökning och fröförökning. Vissa växter är mycket svåra att föröka på annat sätt. 

En ny självständing växt skapad genom avläggning vid mina fötter. 


Ett rotsystem skapades längs grenen genom avläggning


Vid vegetativ förökning får man växter som är precis likadana som moderplantan, med både fördelar och nackdelar. Därför är det klokt att bara föröka friska plantor med goda egenskaper.

Vegetativ förökning innebär att man tar växtdelar från en moderplanta och gör nya plantor. Dessa plantor blir då genetiskt lika moderplantan och kallas för en klon. Det finns många olika tekniker att föröka växter vegetativt.
Avläggning är en teknik för att få kvistar att rota sig medan de sitter fast på moderplantan. Tekniken ger få plantor men är lämplig för den som bara behöver enstaka plantor. 
Ta en gren på busken och böj ner den i jorden. Skär gärna ett litet snitt i den del av grenen som ligger under jord. Det underlättar ofta rotbildningen. Det är lätt hänt att grenen glider upp ur jorden så sätt en klyka eller krok som håller fast grenen. Så småningom bildas det rötter på grenen. Det kan ta ett par månader upp till ett par år beroende på vilken art det är. När det bildats tillräckligt med rötter så klipper du av grenen till moderplantan. Låt avläggaren stå kvar ett tag så att den får växa till sig. När den nya plantan ser bra ut och växer så kan du flytta den till den nya växtplatsen.

Rozmnażanie bezpłciowe, wegetatywne, agamiczne to forma rozmnażania bezpłciowego występująca u roślin. Może nie tak fascynujące ale efektywne! Korzenie wyrosły pod ziemią, na łody
żce i dały nową rosline porzeczki.