Friday, December 21, 2018

6 - 80+ - 239 - 6 000 000 - Förintelsens nummer.


En grupp vänner till mig har angagerat sig att visualisera de 900 000 - 975 000 offer som mördades i Treblinka. Man har introducerat Namnboken för att ge offren tillbaka deras namn. Ibland blir det enskilda namn, ibland familjer, Ibland registreras ett namn såsom janusz Korczak men inte Dom Sierot och de 239 barnen. Bland lärare och personal har enbart Stefa Wilczyńska och Pan Szternfeld registrerats trots att det finns en förteckning av de som arbetade där.

Det finns en del siffror i mitt liv som följer och kommer följa mig livet ut. En del av de är självklara såsom 6 och 6 000 000. De representerar för mig antalet dödsläger under Förintelsen (6) och antalet dödsoffer 6 000 000.

En grupp vänner till mig har angagerat sig att visualisera de 925 000 - 975 000 offer som mördades i Treblinka. Man har introducerat Namnboken för att ge offren tillbaka deras namn. Ibland blir det enskilda namn, ibland familjer, Ibland registreras ett namn såsom Janusz Korczak men inte Dom Sierot och de 239 barnen. Bland lärare och personal har enbart Stefa Wilczyńska och Pan Szternfeld registrerats trots att det finns en förteckning av de som arbetade där. 

Platsen där förintelselägret Treblinka låg. Den 23 juli 1942 anlände de första transporterna från Warszawas getto. 
Från juli 1942 till januari 1943 transporterades judar från Warszawas Getto. Senare under 1943 anlände judar från Białystok, Bulgarien,Thrakien och Grekland. Treblinka var verksamt till den 19 oktober 1943, då de kvarvarande fångarna sköts ihjäl. Kort därefter revs lägret och man försökte förinta samtliga spår.

Tillbaks till de 239 barnen från barnhemmet Dom Sierot som förintades den 5 augusti 1942. Vad heter de? Ge bara de åtminstone ett namn, förnamn! Låt de bara inte försvinna eller bli kvar som ett nummer 239. Man vet att det mördades 1 500 000 barn under Förintelsen.


101 - är antalet Förintelseoffrens gravar som ofta kallas 1945 års överlevande - det handlar om fd Bergen-Belsen fångar som vid krigslutet transporterades till Stockholm för vård och vars liv inte gick att rädda. De dog i Epidemisjukhuset vid Roslagstull eller på beredskappsjukhuset i Sigtuna. De yngsta var 16 år damla. Alla dog ensamma. Trots att deras namn (ofta felstavat) och platsen där de föddes står angives så vet man så lite om de och markerar de med ett samlingsnamn.

101 - är antalet Förintelseoffrens gravar vid Norra begravningsplatsen i Stockholm. Bara hundratalsmeter från E4 mot Arlanda som vi passerar så ofta. Gravar som ofta kallas 1945 års överlevande gravar. Det handlar om fd Bergen-Belsen fångar som vid krigslutet transporterades till Stockholm med de Vita fartygen för vård och vars liv inte gick att rädda. De dog i Epidemisjukhuset vid Roslagstull eller på beredskappsjukhuset i Sigtuna. De yngsta var 16 år damla. Alla dog ensamma. Trots att deras namn (ofta felstavade) och platsen där de föddes står på gravvården så vet man så lite om de enskilda personerna och deras öden och markerar de 101 med ett samlingsnamn "1945 års överlevande" (som inte överlevde.




Det handlar om fd Bergen-Belsen fångar som vid krigslutet transporterades till Stockholm med de Vita fartygen för vård och vars liv inte gick att rädda. De dog i Epidemisjukhuset vid Roslagstull eller på beredskappsjukhuset i Sigtuna. De yngsta var 16 år damla. Alla dog ensamma. Här ligger alla deras gravstenar djupt under snön och 6 stycken höga stenar påminner om de 6 miljoner och de 6 utrotningsläger.

Under 2019 hoppas vi inom Föreningen för Janusz Korczaks Levande Arv och Föreningen Förintelsens Minne att i görligaste mån ge namnen till de 101 i Stockholm och de 239 barn från Dom Sierot som mördades  i Treblinka.

Sammanfattning
6 - antalet förintelseläger - Chelmno, Belzec, Sobibor, Treblinka Auschwitz och Majdanek

80+ - antalet Förintelseoffrens gravar som ofta kallas 1945 års överlevande - det handlar om fd Bergen-Belsen fångar som vid krigslutet transporterades till Stockholm för vård och vars liv inte gick att rädda. Då dog i Epidemisjukhuset vid Roslagstull eller på beredskappsjukhuset i Sigtuna

239 barnen som bodde på Janusz Korczaks barnhem Dom Sierot vilka deporterades till Treblinka och förintades den 5 augusti 1942.

6 000 000 antalet judiska dödsoffer under Förintelsen - de flesta mördade i dödslägrem och vid massavrättningar av Einsatzgruppen.