Monday, December 17, 2018

Historien från burken - Om Wonder Women som jagade och eliminerade Tysklands största antisemit - Erich Ludendorff

Jag vet inte vad burken är värd men All Star Comics #8, ett första nummer med Wonder Woman såldes för $936,223.00 år 2017. På ena sidan hela Wonder Woman och på andra historien om ett flygplan som en dag tränger igenom den skyddande dimman (dagens Patriotförsvar) kring ön. Piloten, Steve Trevor, visar sig vara en amerikan som spionerar på de tyska försöken att utveckla dödliga stridsgaser. Diana inser att hon behöver följa med Trevor till kriget för att stoppa krigsguden Ares. Trevor rekryterar ett litet förband som dels ska förhindra tyskarna att utveckla senapsgas, dels föra Diana till fronten där hon misstänker att Ares finns. Dianas amasonbakgrund och -träning gör att hon kan tränga igenom tyskarnas linjer, och ta reda på att den tyske generalen Ludendorff planerar att utnyttja en bal för att förhindra fredsförhandlingarna.

Igår så köpte jag den tredelade metallbureken med Wonder Woman och hennes historiska ögonblick. Det stimulerade mig att nedteckna lite av hennes historia. 

Jag tycker att det är synd att Wonder Woman föddes först i oktober 1941 och agerade så sent när det gäller att jaga de ledande nazister och antisemiter. Jakten i Tyskland borde ha fortsatt till Sverige, bl.a. till Hässleholm  och Nedre Kungsholmen. 

Wonder Woman valde dock absolut den rätte att jaga, den tyske generalen Erich Ludendorff. Lundendorff tillsammans med Hitler och Göring försökte som bekant genomföra en statskupp den 9 november 1923, den så kalladeölkällarkuppen i München.

Innan dess, direkt efter Tysklands kapitulation så flydde Ludendorff i november 1918 till Sverige med ett falskt pass. Han bodde i Hässleholm som gäst hos Ragnar Olson. Där nedtecknade Ludendorff sina krigsminnen från första världskriget. Skriften översattes 1919 till svenska av Sven Hedin känd för sina nazistiska åsikter och sitt umgänge med Hitler och Göring. 
Sven Hedins-försvarare brukar citera att Hedin har själv skrivit att han hade 1/16 del judiskt blod i sina ådror. Blir man mindre nazist av det?

Det är ingen som försvarar Ludendorffs antisemitism. Tvärtom, det sägs att det var han (och hans fru) som påverkade starkt Hitlers antisemitism och aggerande.

Ludendorffs antisemitism. Det sägs att det var han (och hans fru) som påverkade starkt Hitlers antisemitism och aggerande.


Tillbaka till Diana Prince (Wonder Woman) och hennes historier på filmduk och i All Star Comics.
Hon tycks alltid kämpa mot det onda. I All Star Comics ser man bl.a. hur hon rider på en häst mot de tyska soldater som portreteras med elaka ansikten och typiska tyska hjälmar.


Skulle Wonder Woman mördas här i en gaskammare? 


I All Star Comics ser man bl.a. hur Wonder Woman rider på en häst mot de tyska soldater som portreteras med elaka ansikten och typiska tyska hjälmar.

Vem såg till att Wonder Woman kom till världen?  Hon skapades av en trio: Betty - Elizabeth Holloway Marston, hennes make William Moulton Marston och troligen med deras gemensamma älskarinna Olive som var mor till William Marstons 2 barn (av 4). Det var Harry Peter som tecknade av de tidigaste äventyren. Första fgången uppträdde Wonder Woman i All Star Comics nr 8 (december 1941). Hennes civila identitet (vid de få tillfällen hon använt en) var Diana Prince. Wonder Woman var tidigare känd i Sverige som Mirakelkvinnan. Wonder Woman kunde med sina magiska armband avleda fiendens kulor. De armband hade förebilden Olive i verkligheten och de var en sorts äktenskapsring med paret Marston. 
Många scener i Wonder Woman, bl.a. på omslaget, är tagna från deras riktiga liv, från deras gemensamma forskning och även från den gemensamma sängkanten där triangeln ersattes under vissa perioder av en fyrkant. På samma sätt kinky-bondage som de praktiserade ivrigt beskrevs av William Marstons i vetenskapiliga publikationer och kom ofta upp på omslagen av Wonder Woman.


Många scener i Wonder Woman är tagna från deras riktiga liv. från deras gemensamma forskning och även från sängkanten. William Marstons anses ha uppfunnit en lögndetektor, ibland kallad polygraf. Lögndetektor används för att för att söka utröna om en person talar sanning eller ljuger genom att registrera ett flertal kroppsfunktioner. På den vänstra bilden ser man två av trion i det verkliga livet - Olive (Wonder Woman) och William Marston. Olive bär de armband som även Wonder Woman bär senare i de tecknade serierna och på bioduken.
William Marstons anses vara den ha uppfunnit en lögndetektor, ibland kallad polygraf. Lögndetektor används för att för att söka utröna om en person talar sanning eller ljuger genom att registrera ett flertal kroppsfunktioner. På bilden ovan testar uppfinnaren och hans doktorand Olive hur polygrafen fungerar på en försöksperson.


Många scener i Wonder Woman, bl.a. på omslaget, är tagna från deras riktiga liv, från deras gemensamma forskning och även från den gemensamma sängkanten där triangeln ersattes under vissa perioder av en fyrkant. På samma sätt kinky-bondage som de praktiserade ivrigt beskrevs av William Marstons i vetenskapiliga publikationer och kom ofta upp på omslagen av Wonder Woman. På bilden Marston med sina 4 barn, 2 älskarinnor och 1 fru.

Många scener i Wonder Woman, bl.a. på omslaget, är tagna från deras riktiga liv, från deras gemensamma forskning och även från den gemensamma sängkanten där triangeln ersattes under vissa perioder av en fyrkant. På samma sätt var det kinky-bondage som de praktiserade ivrigt beskrevs av William Marstons i vetenskapiliga publikationer och kom ofta upp på omslagen av Wonder Woman.

På samma sätt var det kinky-bondage som de praktiserade kvinnor emellan i verkligheten så finner man det i Wonder Woman.

På samma sätt var det kinky-bondage som de praktiserade ivrigt beskrevs av William Marstons i vetenskapiliga publikationer och kom ofta upp på omslagen av Wonder Woman.

Prinsessan Diana - Wonder Woman skapades av lera precis som Rabbi Loew skapade den konstgjorda människan – Golem – år 5340 (1580). 
Gudarna gav Diana otroliga krafter, så att hon kan försvara de svaga och förtryckta, samt vara fredens budbärare som representant för amasonernas hemliga ö, Themiscyra. Som Wonder Woman är hon vacker som Aphrodite, klok som Athena, stark som Hercules och snabb som Mercury. 
Wonder Woman (i Sverige tidigare känd som Mirakelkvinnan) - hette Diana Prince och växte upp på en ö som enbart beboddes av amasoner. På ön har alla amasonerna behållit sitt vänstra bröst. mycket tydligt!  Tillbaks till ön och historien. En dag tränger ett flygplan igenom den skyddande dimman (dagens Patriotförsvar) kring ön. Piloten, Steve Trevor, visar sig vara en amerikan som spionerar på de tyska försöken att utveckla dödliga stridsgaser. Diana inser att hon behöver följa med Trevor till kriget för att stoppa krigsguden Ares. Trevor rekryterar ett litet förband som dels ska förhindra tyskarna att utveckla senapsgas, dels föra Diana till fronten där hon misstänker att Ares finns. Dianas amasonbakgrund och träning gör att hon kan tränga igenom tyskarnas linjer, och ta reda på att den tyske generalen Ludendorff planerar att utnyttja en bal för att förhindra fredsförhandlingarna.



Den israeliska skådespelerskan Gal Gadot (vänster) och Olive (höger) som stod som förebild för den tecknade Wonder Woman

Den verkliga historien om "Triangeln Marston" (ibland en fyrkant med fru och två älskarinnor) gav upphov till nya tecknade serier.

Mirakelkvinnan (Mirakelflickan) som Wonder Woman hette på svenska