Saturday, February 9, 2019

Om detta har ingen berättat - De flesta av Förintelsens Överlevande saknade en legitimationshandling - så kunde nog en hel del av de tyska kvinnor som tjänstgjorde i koncentrationslägren fly rättvisan.

FIELD MEDICAL CARD  av två av Förintelsens överlevande som kom till Stockholm med de Vita fartygen. Båda dog bara några dagar, veckor efter ankomsten. 


Förintelsens överlevande som kom till Sverige 1945 hade ofta förutom ett FIELD MEDICAL CARD även ett D. P. INDEX CARD.

Förintelsens överlevande som kom till Sverige 1945 tilldelades ett IDENTITESKORT. I det här fallet #192. Nummret skulle finnas på de resandes tillhörighheter om de hade några sådana.




Om detta har ingen berättat - De flesta av Förintelsens Överlevande saknade legitimationshandling. De  första dokumenten de fick var nog Field Medical Card för de som befriades av t.ex. de brittiska trupperna i Bergen-Belsen. Ofta hade de med sig ett DP-kort.

Avsaknaden av dokument var en vardag i de befriade lägren. I Bergen-Belsen pågick förhandlingar mellan britter och tyskar i flera dagar medan lägret var omringat. På så sätt, i det kaoset som rådde, kunde flera av SS-kvinnor byta kläder och identitet.

Magda Mendolowicz (från Rumänien, senare gift med polsk jude Aron Drucker) kom med ett Vit fartyg M/S Kronprinsessan Ingrid till Sverige. Hon transporterades till beredskappssjukhuset i Örebro. 

Magda Mendolowicz (från Rumänien, senare gift med polsk jude Aron Drucker) kom med ett Vit fartyg M/S Kronprinsessan Ingrid till Sverige. Hon transporterades till beredskappssjukhuset i Örebro.

I en USC Shoah Foundation Video nr 40417, Yad Vashem 2014 beskrev hon följande situation:
Jag vaknade en morgon i sjuksalen i Örebro och såg en SS-kvinna! En annan sängkamrat i salen kände också igen henne. Hon försökte gömma sig, men vi ville döda henne. Det blev slagsmål. Jag vet inte vad de gjorde med henne.


"Att slå kvinnor medvetslösa var Irma Greses (i mitten av bilden) favorithobby, och mest trivdes hon när hon fick slå nakna, vackra, unga flickor. Elegant klädd och med skinande blanka, svarta stövlar kom hon visslande till sina nattliga inspektioner i lägret. Hon kommenderade ofta ut tusen kvinnor i taget på gården, där de på knä fick stå med stora stenar i de uppsträckta händerna från halv fyra till tio på morgonen".

SS-vakter tvingades av de brittiska soldaterna att lägga sina offer i massgravarna - april 1945, Bergen-Belsen.
Flera kvinliga SS-vakter från Bergen-Belsen befanns vara skyldiga enligt flera av åtalspunkterna i Bergen-Belsen rättegången, bl.a. brott mot mänskligheten dömdes till döden och hängdes den 13 december 1945. Vid samma tillfälle avrättades tio flera andra krigsförbrytare.

I Bergen-Belsen tillfångatogs bl.a. Irma Grese. I en krigsförbrytarrättegång mot Irma Grese och andra Auschwitzvakter berättade överlevande fångar om hennes sadistiska framfart. Om hur hon piskade och sköt fångar till döds, om hur hon misshandlade dem och hetsade sina halvsvultna hundar mot dem. Om hur hon deltog i Auschwitz i ”selektionen” med doktor Josef Mengele och valde ut de människor som skulle gasas ihjäl. I Irma Greses bostad hittades skinn efter tre fångar som hon gjort lampskärmar av.

Tidningen Expressen skickade i september 1945 en av sina reportrar till Norrköping där det fanns fd fångar från Bergen-Belsen som kom till Sverige med Vita skepp. En av de, en tjeckisk kvinlig överlevande, som konfronterats med Grese i både Auschwitz och Bergen-Belsen, beskriver Grese för Expressen så här:

”Att slå kvinnor medvetslösa var Irma Greses favorithobby, och mest trivdes hon när hon fick slå nakna, vackra, unga flickor. Elegant klädd och med skinande blanka, svarta stövlar kom hon visslande till sina nattliga inspektioner i lägret. Hon kommenderade ofta ut tusen kvinnor i taget på gården, där de på knä fick stå med stora stenar i de uppsträckta händerna från halv fyra till tio på morgonen.”

”Hon älskade de dagar då offren till gaskamrarna skulle tas ut. Hon gick i spetsen för en trupp SS-män tillsammans med chefsläkaren längs de långa leden med nakna kvinnor och plockade ut dem hon ville. En gång tog hon ut alla som hade utslag på kroppen – en annan gång de som såg magra ut.”