Wednesday, February 13, 2019

"Flyktingar" som kom till Sverige under sommaren 1945 arbetade redan på hösten 1945. Om de judiska fd koncentrationslägerfångar som ville åka bort från Europa, helst till Eretz Israel - Palestina.

Tre bilder och en titel. Utav de 23 fd fångar, de flesta kvinnor från Bregen-Belsen ville många åka till Eretz Israel - Palestina - på den sidan hela 10 stycken. Tre stycken ville åka till Amerika (3st.) och till Polen och Rumänien (2 st.). Vikten vid ankomsten anges i kolummen till vänster. Vikten vid befrielsen av Bergen-Belsen, 8-10 veckor innan de kom till Sverige, anges inte.


Anamnesen om kvinnan som har sett hela släkt gå till gaskamrarna medan hon klarade "selektionen" har påverkad mig starkt. Om hon inte har överlevt så skulle hela släkten förintats och inte lämnat ett enda spår efter sig. Därför, som jag skrev tidigare på min blogg, få av de överlevande sökte efter sin släkt efter andra världskriget, de kände/visste att de flesta släktingar hade mördats i sådan omfattning att det var ingen idé att försöka efterlysa de genom Röda korset. De visste redan det som andra har fortsättningsvis svårt att förstå att det handlade om kataklysm.

Tre bilder och en titel. Säger så mycket om Förintelsen. Utav de 23 fd fångar, de flesta kvinnor från Bregen-Belsen ville många åka till Eretz Israel - Palestina - på den sidan hela 10 stycken. Tre stycken ville åka till Amerika (3st.) och till Polen och Rumänien (2 st.). De ville bort från Europa.

Av anamnes, se ovan, framgår klart att två av kvinnorna upplevde en hel del. En av dem såg hela sin släkt gå efter selektionen till gaskammare. Hon hade, som många andra ingen att åretvända till i hemlandet i Ungern och drömmen "nästa år i Jerusalem" fanns redan långt innan andra världskriget startade.